От х:

Днес в x:

Защо само ваксинираните получават зелен сертификат

Каква е разликата при антителата на преболедувалите и ваксинираните и защо на преболедувалите не се дава зелен сертификат? На този въпрос отговори виусологът проф. Радка Аргирова.

„При естествено заразяване имунната система образува антитела срещу всички 29 белтъка на вируса. Имунизирането е с точно определен антиген, към който очакваме да се образуват антитела. Измерването на общите антитела не означава, че притежаваме тези, които ще спрат вируса. Важни са неутрализиращите антитела“.

Това обясни проф. Аргирова пред БНТ. И допълни:

„В личен план е хубаво ако имаме всякакви антитела. В контекста на пандемията на нас ни трябват неутрализиращи антитела, това се постига чрез ваксинация“.

Именно порази това и СЗО и ЕС мълчат по въпроса за издаването на сертификати за преболедували.

„Не знаем кои антитела колко защитават. Знаем, че неутрализиращите защитават“, каза още проф. Аргирова.

Тя определи заповедта за зеления сертификат като „прекрасна“, но и „много закъсняла“. Според нея подобна заповед е трябвало да се издаде още през август.

Според проф. Аргирова има опасност „България да стане не само развъдник на вируса но и на нови мутантни форми“.

„Съществува такава възможност. Вирусът намира чувствително население, което да зарази и в процеса на своя живот прави мутации“, каза проф. Аргирова.

Тя допълни, че много българи са се срещали с други коронавируси. И при тях действието на ваксината е по-кратко.

„Няма да е толкова дълготрайна ако сме прекарали другите коронавируси. Няма да трае толкова дълго“, поясни проф. Аргирова.

Тя припомни, че преболедувалите могат да се вакснират след от 3 до 6 месеца.

Проф. Аргирова каза още, че вече има едно лекарство срещу коронавирус, което обаче е за строго определен контингент от болни. Има и други лекарства, които са в период на клинично изпитание.

„Вакснинраните могат да предават вируса, но този който е ваксиниран много рядко се разболява. И прекарва заболяването изключитено леко“, припомни проф. Аргирова.

Източник: ClubZ

Коментари в сайта (5)

 • 1
  П
  П
  8 -2
  09:52, 21 окт 2021
  Поредното зло на държавна издръжка
 • 2
  ИН
  и на тази и запушиха устата
  10 -2
  09:56, 21 окт 2021
  Някъде преди месец тя обясни че преболедувалите имат много по добър имунитет.Сега говори друго.Сигурно им се карат като не правят изказвания успоредни на изказванията на правителството.
 • 3
  Ди
  Димитър
  3 -1
  15:58, 21 окт 2021
  В същото време здравния министър на Великобритания заяви, че се готвят за 100 000 (сто хиляди) заразени на ден след масовото ваксиниране! Рязко се повишава и броя на починалите, но за този факт медиите прилежно мълчат!
 • 4
  00
  007
  1 -1
  23:29, 21 окт 2021
  Димитре, говориш пълни глупости.
 • 5
  Мх
  Мхм...
  1 0
  10:33, 22 окт 2021
  Да, а как така само на ваксините не им изтича срока на защитата... Много странно нали.
Последни новини