От х:

Днес в x:

Здравното министерство с разяснения за зеления сертификат

Как можем да получим Европейски цифров COVID-сертификат, който се признава за „зелен сертификат“ за вход в кина, тетри, музеи, галерии, заведения за хранене и забавление, фитнес и спортни зали и други? Отговор дават от Министерството на здравеопазването на страницата си във Facebook.

Има три вида Европейски цифров COVID-сертификат:

- За ваксинация срещу COVID-19;
- За преболедуване на COVID-19, доказано с ПСР-тест;
- За отрицателен резултат от проведено изследване с ПСР-тест или с антигенен тест.

Европейски цифров COVID-сертификат за ваксинация можете да получите от имунизационния пункт, в който е приложена ваксината или от общопрактикуващия лекар, който Ви е имунизирал. Сертификатът може да бъде изтеглен от Националната здравно-информационна система (www.his.bg ). Този документ не е ограничен със срок на валидност.

Европейски цифров COVID-сертификат за преболедуване получават гражданите, които притежават документ, удостоверяващ, че лицето е прекарало COVID-19, потвърдено с ПСР-тест.

Европейски цифров COVID-сертификат за отрицателен резултат от тест се издава от лабораторията, която е извършила изследването. Това може да бъде самостоятелна лаборатория, такава към лечебно заведение или към диагностично-консултативен център. Списък на лабораториите, които издават Европейски цифров COVID-сертификат за изследване е публикуван на страницата на НЗИС.


Приложението за проверка на сертификатите е COVID CHECK BG. То може да бъде изтеглено от тук: https://play.google.com/store/apps/details?id=dcc.check.bg

Министерството на здравеопазването обръща внимание, че за определени цели е предвидена възможност за издаване на аналогичен на цифровия COVID сертификат на ЕС за преболедуване документ на база бърз антигенен тест. Документът трябва да съдържа имената на лицето, дата на раждане, дата на положителния резултат от проведен бърз антигенен тест (Positive), данни за лечебното заведение, извършило изследването.

От здравното министерство обръщат внимание, че за „зелен сертификат“ се признават и посочените в Заповед №РД-01-733/ 27.08.2021 г. аналогични документи за ваксинация, за изследване и за преболедуване (доказано с ПСР или с антигенен тест) за лица, ваксинирани, преболедували или изследвани извън страната.

Източник: dariknews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (4)

 • 1
  Пр
  Правата ни
  4 -4
  13:11, 21 окт 2021
  Раздел V.
  Принуда


  Чл. 143. (1) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 1995 г., предишен текст на чл. 143 - ДВ, бр. 62 от 1997 г.) Който принуди другиго да извърши, да пропусне или да претърпи нещо, противно на волята му, като употреби за това сила, заплашване или злоупотреби с властта си, се наказва с лишаване от свобода до шест години.
  • Пр
   Правата ви
   4 -1
   13:35, 21 окт 2021
   Реално, те принуждава държавата и ако я затворим за 6 години ще решим проблема.
 • 2
  Ис
  Истината
  2 -1
  15:39, 21 окт 2021
  Единственто нещо което в момента вълнува хунтата са 13-те млрд. и са готови да премажат всичко.
 • 3
  45
  456
  1 0
  23:26, 21 окт 2021
  Какви права бе алоооо, освен права имаш и задължения. *********, я иди се...
Последни новини