От х:

Днес в x:

Водата на Димитровград - с 1 лв по-евтина, въпреки такса пречистване

Откриването на Димитровградската пречиствателна не докара подобен ценови шок за жителите на общината

Димитровградчани ще плащат по 1.86 лв с ДДС за кубик вода е видно от цените за областта, утвърдени от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Това е с 1 лв и 4 стотинки за кубик по-евтино от Хасково. Съпоставката с бригадирският град е интересна, защото там също има новооткрита пречиствателна станция за отпадни води. Там също имаше скок на цената, но както се оказва - далеч не толкова драстичен.

От новата година димитровградчани ще дължат по 1.17 лв за доставка на кубик питейна вода/1.88 за Хасково/, 12 стотинки такса отвеждане на отпадните води /11 ст/ и 26 стотинки такса пречистване /43/. Или всичко - 1.55 лв за кубик. След облагането с данък добавена стойност общата сума става 1.86. Преди влизане в експлоатация на тяхната пречиствателна станция, димитровградчани плащаха по 1.52 лв за кубик. Иначе всички останали параметри по доставката на вода в двете общини са приблизително едни и същи. Димитровград също се захранва със скъпата „помпена“ вода, която зависи пряко от цената на тока, а загубите на тамошното водно дружество са съпоставими с хасковските - 50% се губи по преносната мрежа.

Любопитното е, че и Свиленград, където няма пречиствателна станция и планираното увеличение бе само 10 стотинки, също успя да си издейства намаляване на оскъпяването. След резкият протест на свиленградският общински съвет, планираното оскъпяване от 2.32 до 2.42, бе орязано до само 2.39 лв за кубик.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини