От х:

Днес в x:

Ромка разиграва Темида заради приятел, обвинен в убийство

Повече от два часа петорен съдебен състав на окръжния съд в Хасково бе разиграван с противоречивите и лъжливи показания на циганката Лиляна Стоянова, свидетел по дело за убийство. На подсъдимата скамейка бе приятелят й Пеньо Илиев, който през месец май 2007 година бе арестуван и обвинен в убийството на димитровградчанина Тончо Михайлов. Жертвата е била пребита в парка с шутове и юмруци заради патронче със спирт. Според съдебния лекар Христо Еленски, който днес също даде показания в залата, смъртта е настъпила вследствие на многобройни наранявания, причинени от удари по лицето и тялото. Тончо Михайлов е издъхнал в дома си часове след зверския побой , при който са му счупени няколко ребра. Намерен е от съседи, които сигнализирали в полицията.

За зверското убийство тогава бе арестуван Пеньо Илиев, който след съдебен процес бе оправдан. Апелативния съд обаче отмени оправдателната присъда и върна делото за ново разглеждане, което започна днес.

Дългите, противоречиви, на места очевидно лъжливи показания на приятелката му Лиляна продължиха няколко часа. Тя е била разпитвана пред съдия в Хасково дни след убийството. Тогава тя разказала подробности от зверския побой – как Пеньо повалил жертвата, как го ритал, как е скачал отгоре му и търкалял тялото по тревата. Как измъкнал от джоба му шишенцата със спирт, както и нож в кафяв кожен калъф. Човекът бил с брада и палто до коляното.

Днес ромката се отрече от показанията си пред съдия и заяви, че всичко това била чула от „Теньо полицая“.

В показанията си като експерт обаче съдебният лекар Христо Еленски бе категоричен, че „тази особа“ няма как да е чула от когото и да било тези подробности към онзи момент, защото те са станали известни едва след аутопсията, направена доста по-късно. По думите му нараняванията са били много специфични и няма как човек да знае тези подробности, ако не е присъствал на побоя.

На циганката няколко пъти бе повторено от председателя на съдебния състав Анна Петкова, че за лъжа пред съд се носи наказателна отговорност – 5 години затвор. За всеки случай й го повтори и прокурорът Никола Николов. „Ти какво предпочиташ – да влезеш в затвора и да помогнеш на Пеньо или да кажеш истината?“, попита обвинителят.

Отговор не последва.

„Чувстваш ли необходимост да помогнеш на Пеньо?“, попита я и съдията. „Да“, призна си Лиляна. „Защо?“. „Защото ми е приятел“, чистосърдечно отвърна свидетелката. Тя позна своя подпис под протокола за разпит пред съдия, но отново настоя, че написаното в него не е вярно.

Противоречия между нейните показания и версията на самия Пеньо Илиев пък принудиха съда да назначи очна ставка между тях. По-малко от половин час преди това Лиляна разказа как Пеньо и непознат за нея мъж пили в парка спирт, разреден с минерална вода. После се скарали и Пеньо ритнал непознатия, който след това си тръгнал. Самият Пеньо обаче отрече този ден изобщо да е излизал от вкъщи и че такава сцена не е имало.

„Имало ли е такъв случай?“, попитаха съдиите. „Не“, отвърна Лиляна.

Това съвсем вбеси прокурора Николов. „Без да обвинявам директно тази свидетелка в лъжа, искам повторен разпит на вече разпитани свидетели, които да потвърдят присъствието им в деня на убийството в парка. С показанията си Лиляна му осигурява алиби, но това не отговаря на истината“, обясни обвинителят.

Съдът прие искането и отсрочи процеса за 1 март. Двамата свидетели, както и Лиляна Стоянова, трябва да бъдат осигурени в залата от „съдебна полиция“, разпореди съдът.

Тодор Кръшков

Лиляна Стоянова
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Видеа по темата

Случаен виц

Последни новини