От х:

Днес в x:

Дядо Иван освободи Хасково на Ивановден

Рожденикът Отец Антоний поднася цветя на паметника

134 години от освобождението на Хасково от Турско робство отбеляза днес обществеността в града. Датата е символична. По стар стил, градът е освободен на Ивановден. А Хасково, както и България, са освободени от Русия, която възрожденските българи са наричали с умиление Дядо Иван.

Венци и цветя пред морената до църквата „Успение Богородично“ поднесоха представители на всички политически сили и граждански организации. Слово произнесе секретарят на община Хасково Атанас Димитров. Представителна рота от хасковският гарнизон и духова музика осигуряваха тържествеността на момента. Мястото е избрано заради избесените преди 135 години седемдесет хасковлии. През юли 1877 година, те повярвали че свободата идва с предните части на генерал Гурко, които завзели село, /днес квартал Раковски в Димитровград/. Контраофанзивата на Сюлейман паша обаче отхвърлила частите на Гурко чак до Шипка. Където пък руснаците разнищили османската войска.

Свободата идва на следващата година на Ивановден, върху копитата на елитната гвардейска кавалерия на ген. Скобелев Младши. Любопитното е , че в Хасково той за пръв път през войната се засича с баща си, легендарния „бял генерал“, генерал-майор Михаил Скобелев, командир на една от трите главни руски армии.

Генералът, на който обаче Хасково дължи свободата си, е командирът на руският авангард ген. Гурко. Гурко пристига в Хасково от по-дългия път, откъм София и Пловдив и това обяснява защо областният град е освободен по-късно от Харманли например, където руските части влизат откъм Стара Загора.

Гурко влиза в града на 24-ти януари и....Хасково се сдобива с „Гуковата къща“. Популярният днес ресторант е била най-хубавата възрожденска къща в града, където е бил настанен щабът на легендарния генерал.

Г.Христов

Дечицата също се преклониха пред паметта на освободителите

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини