От х:

Днес в x:

Араби ни обявиха гладна стачка, искат да са бежанци у нас

Иракчанин протестира срещу нашата бюрокрация

56 араби настанени в дома за бежанци в Любимец обявиха гладна стачка срещу бавните процедури по превръщането им на бежанци у нас. Два дни, 56 мъже и жени от Афганистан, Ирак и Палестина, не сложиха и залък в устата си, в знак на протест срещу тромавата бюрокрация. Част от стачкуващите искат статут на постоянно пребиваващи у нас, други искат да са бежанци, а някои дори са готови да се върнат в родината си, уморени от безкрайното чакане.

В момента жителите на Дома са буквално нищо, поне докато комисията по бежанците в София не им даде някакъв статут. За някои араби, чакането продължава повече от 5 месеца. Допълнително са изнервени, защото с предимство се обработват документите на майки с деца и болни. Мъжете се чувстват прередени.

На 3-ти януари т.г., близо половината от пребиваващите в дома за временно настаняване в Любимец обявяват стачка. Два дни по-късно, стачката е прекратена, защото част от протестиращите са припаднали от глад. Принос за успешния развой на проблема има и активната работа на полицейските психолози. Пред нашата камера, арабите обявиха, че всички са много добри с тях и вярват, че проблемът ще намери благоприятно решение. Днес в Дома доволно нагъваха обедното меню-боб чорба, печена риба и ябълки за десерт.

Повече за арабската Интифада в Любимец, вижте в нашия видеорепортаж.

Г. Христов

Бувтуващите се искат свобода
Обстановката малко наподобява концлагер

Но арабите признават, че с тях се държат добре
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини