От х:

Днес в x:

Спряха контрабанда на 2000 папагала

Контрабанда на 2000 папагала спряха през почивните дни митничарите на Капитан Андреево. Екзотичните птици били натъпкани в микробус със словашка регистрация.

Чрез некоректно попълнени документи нарушителите се опитвали да изнесат за съседна Турция хиляди вълнисти папагали, "корели", "неразделки" и 55 от рода Розела, уточняват от природозащитната организация “Зелени Балкани“.

Природозащитниците са съдействали на митническите служители. Розелите са транспортирани по спешност до Зоологическата градина в София, където са под карантина.

Розелите са включени в международната конвенция CITES, регламентираща търговията със защитени видове.

Екзотичните животни попадат в категорията опасни преносители на екзотични зарази и поради тази причина е необходима задължителна карантина, посочват от организацията.

Годишно в света обект на незаконна търговия са около 30 000 маймуни, 2 млн. орхидеи, 2-5 млн. птици, 10 млн. кожи на влечуги, отбелязват от "Зелени Балкани". Търговията с диви животни и растения е един от факторите, които застрашават тяхното оцеляването в естествената им среда. Много видове са изчезнали или са пред прага на изчезването в резултат на незаконната търговия.

Haskovo.net

Розела
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини