От х:

Днес в x:

Защитиха 400-годишен дъб край Харманли

Летен дъб на възраст 400 г. и височина над 10 м. в землището на Харманли ще бъде обявено за защитено дърво, съобщиха от екоинстпекцията в Хасково. От там допълниха, че това ще стане съгласно чл. 109 от Закона за биологичното разнообразие. Предложението е на Община Харманли по инициатива на инж.Руси Русев. След оглед на вековното дървото от специалисти е установено, че отговаря на изискванията. Информацията ще бъде предоставена на МОСВ, откъдето ще се издаде заповед за обявяване на дървото за защитено, която се обнародва в Държавен вестник.

Собствениците на дървета, обявени за защитени са длъжни да ги опазват от унищожаване или увреждане. Забраняват се дейности водещи до унищожаване, увреждане или влошаване физиологичното състояние на обектите. На нарушителите се съставят глоби в размер от 100 до 5 000 лв. за физически лица и от 500 до 10 000 лв. за юридически лица и ЕТ, казаха още от РИОСВ.

Има предложение за обявяване за защитени и на още няколко вековни дървета от вида ясен в землището на сЕЛО Надежден. На територията на РИОСВ регистрираните вековни дървета са 124.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини