От х:

Днес в x:

Евтино студентство във Франция, Великобритания вдигна таксите двойно

Бистра Илиева и директорката на Младежкия център Елена Цветкова (отляво надясно)

Възможностите за обучение в европейските университети ще бъдат представени на бъдещите кандидат-студенти от експерти на консултантска къща „Дарби“ на 28 септември. В голямата зала на Младежки център от 14.00 до 19.30 часа ученици и родители ще могат директно да получат информация за учебните заведения, сроковете за кандидатстване, необходимите документи и такси. Това обяви на брифинг Бистра Илиева от консултанската къща. На изложението ще присъстват представители на Кипърския университет, Швейцарския университет по туризъм и Американския университет в Благоевград. Учениците ще научат възможностите да вземат дипломи във Великобритания, Холандия, Дания, Франция, Германия и скандинавските страни.

Кандидат-студентите ще се запознаят и с таксите на всеки университет. Най евтино излиза във Франция. Семестриалната такса, дори и в най-престижните учебни заведения, е около 500-600 евро. Във Великобритания е най- скъпо. Там варира 6 000 до 9 000 паунда на година. Миналата година таксите бяха близо двойно по-ниски-3350 паунда годишно. Завишението обаче не е страшно, защото има студентско кредитиране при преференциални условия, обясни Бистра Илиева. Холандия предлага 1 800 университетски програми на английски език, като таксата е 1 800 евро на година. В най-предпочитаната от българите страна за висше образование- Германия, таксите се запазват между 800 и 900 евро.

На изложението ще се предоставя информация и за частните университети в Европа, където таксите са от 11 000 до 20 000 евро на година.

Представянето на европейското образование ще даде възможност на желаещите безплатно да участват в семинари за подготовка на Мотивационно писмо и портфолио. За родителите ще бъде организирано обучение, което ще разяснява възможностите за облекчено финансиране на обучението на децата им.

На пресконференцията присъства и новият шеф на Младежкия център Елена Цветкова.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини