От х:

Днес в x:

Учениците без безплатно здраве през лятото

Покрай кандидатстването в университетите, зрелостниците забравят за здравето си

Здравеопазването за учениците завършили 12-ти клас престава да бъде безплатно през лятото. За това предупреждават от НАП. След края на средния курс на обучение, държавата престава да осигурява подрастващите, поне докато те не станат студенти и отново не попаднат под нейните грижи. Дори и тогава обаче има 3 месеца-юли август и септември, в който децата не са в нито една от двете осигурявани категории „ученик“ или „студент“. Според законите, ако за последните 36 месеца не си осигуряван в 3 от тях, губиш здравни права, дори и осигуряването ти да се възобнови след това. Обикновено, бъдещите студенти констатират прекъснати права при първия си здравословен проблем който изисква посещение при лекар.

За да избегнат този сценарии, данъчните препоръчват зрелостниците да заплащат по 16.80 лв на месец, като самоосигуряващи се лица. За летните месеци това пради 50.40 лева на куп.

Това ще запази възможностите на децата да ползват предимствата на здравната система- избор на личен лекар и ползване на безплатна медицинска помощ по пътеки на Здравната каса.

Проверка на здравния си статус всеки гражданин може да направи денонощно на сайта на НАП www.nap.bg , в рубриката „Електронни услуги”.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини