От х:

Днес в x:

Любимец остави дините, почнаха ги в хасковско

Хасковските дини вече са почти готови

Земеделец от хасковското село Стойково решил да види от какво толкова се оплакват в Любимец и засял 20 декара бостан. Пеньо Пенев от години с занимава със земеделие и е убеден че при правилно гледане, от карпузите винаги можело да се изкара печелба. В Същото време в любимец се канят да зарежат бостаните. Някои вече го направили.

Пеньо кара без банкови кредити и без субсидии. Дори не си е правил труда да подава документи : „Дребен съм, те дават на онез големите”.

Поради липса на пари за трактор, в оранта е впрегнато магарето Марийка. Въпреки зрялата и възраст, Марийка щяла да оправи бостана бързо. Земеделецът единствено се опасяваше, умишлено да не залеят пазара ни с гръцки и турски дини. Нашите били по-добри и хората ги предпочитали, но дините от юг били в огромни количества и се пускали по борсите на много по-ниски цени.

Често се стигало до абсурдът, на един цял зеленчуков пазар, да се предлагат само гръцки дини, защото всички търговци заредили само такива от Плодовитово.

Пеньо не се притеснява чак толкова. Важното било бостанът да се гледа правилно. Завръзите вече са сочни и до месец, хасковските дини ще са готови. При това, ще са по-сладки от любимешките!

Г.Христов

Пеньо Пенев и Марийка се заеха с 20 дк бостан
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини