От х:

Днес в x:

Производителите от Любимец изнемогват, искат задействане на държавни механизми

Изображение 1 от 2

    Производителите на плодове и зеленчуци от Любимец изнемогват и много от тях ще обявят фалит през тази година, ако не се задействат държавни механизми в полза на родните производители.

    „Градушка ни удари, първите завръзи ги изхвърляхме и започнахме всичко от начало със закъснение. А сега и пазар няма –стоката гние по тезгясите. Тази година е толкова слаба, че много от колегите вече вадят доматите с коловете. Няма смисъл да работят градините и след това да дават стоката на безценица.”, коментира Елена Тенева. Тя е производител на домати, дини и пъпеши от години. С колегите й от региона са меко казано обезнадеждени. Сметките им до момента вече показват много под чертата на вложеното. Все е имало трудни времена, но сега сме на дъното, казва Елена. Земеделците от Любимец вече обмислят да се вдигнат и на протест заради ситуацията. Хората искат задействането на държавен механизъм, който да подпомага и пази родния производител. Идват стоки откъде ли не. Около Софийско е пълно с македонски домати, по морето румънците заляха пазара. Могат да си позволят да подбиват нашите цени, защото получават европейски и солидни държавни субсидии. А ние сме на дъното, в шок сме. Затова и земите ни ще запустяват, скоро няма да има кой да ги обработва. Няма смисъл. В Любимешко има фамилии, които поколения наред все със земеделие се занимават. Това ще бъде затрито. Нашият край е  с едни от най-плодородните земи за отглеждане на плодове и зеленчуци. Вкусът е друг, различен от този на македонската и румънската стока, гневят се хората.

    Елена разказва, че ако до преди две-три години от борсата са тръгвали пълни с любимешка стока всеки ден по десетина тира, то сега ако влезе един камион на седмица, настава фурор.

    Заради липсата на пазар през последните дни любимчани дават прочутите любимчански любеници буквално за жълти стотинки-по 15-16 килограма. На пазара стигат в троен размер. На дребно дават килото за 50 стотинки. А доматите въобще не ги теглят. 1 кашон се търгува за 5 лева, само и само да не загнива стоката, разказва Елена. Най-печеливши в ситуацията са търгашите-прекупвачите, които обикалят с бусчета, купуват буквално труда ни за пет пари, а след това разпродават стоката по кварталите в  градовете в региона направо от колата. Няма труд, няма пек, няма данъци, само печалба, казва Елена.

    И аз съм се замисляла да тръгна на разнос, но кой ще полива, кой ще наглежда работниците, кой ще е на нивата!

    Красимира Славова 

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (16)

    • 1
      По
      Пол
      50 -12
      11:31, 16 юли 2017
      Как да си купя диня от Любимец, като имат вкус на тиква,а доматите са с твърди жълти жилки?Ами започнете да произвеждате нормална стока на нормална цена, както преди години
    • 2
      Ку
      куповач
      24 -13
      16:04, 16 юли 2017
      Така е като присаждате дините на тиква и ги берете зелени да тежат повече.И от давна се знае че ги инжектирате с урина да станат червени.Вашите домати вътре имат твърдо образувание и се изхвърля почти половината.Да не говорим че са безвкусни и с дебела люспа като балатум.Сейте нормални и вкусни плодове и ще се продават .Лично аз спирам да купувам дини и домати когато излезнат вашите безвкусни присадени на тикви.
    • 3
      Ти
      Тиквун Борисов
      18 -9
      17:00, 16 юли 2017
      Купувам си вкусни дини от БИЛА в центъра. Прекрасен вкус. Българските тарикати да си хранят прасетата с тях. Стоката сама си се продава.
    • 4
      Де
      Депутат
      16 -3
      20:48, 16 юли 2017
      Нали си имате народен представител- Станков, оплачете се на него, ама той докопа кокъла и му е през оная работа за ваште дини.Той е ветеринар, пък бил в комисията по отбрана. Разбрахте ли сега докато ни управлява т герберите, че нито дините и доматите,нито армията ще ни бъдат в ред
    • 5
      Ст
      Стан
      19 -5
      21:52, 16 юли 2017
      Пълни глупости,инжектирали дините с урина хахаха.Някои хора гледат много филми.Дините миришели на тиква.Ако някой може да познае коя диня е на присадка да дойде да ми се обади ще му дам медал.И дините не се присаждат на тиква ,а на кратуна ама какво ли да обяснявсм та вие сте професори.Това се прави заради кореновата система.зКупувайте си от кедето исксте,но уважавайте труда на българския производител и не го обиждайте.
      • По
        Пол
        7 -2
        07:08, 17 юли 2017
        Кратуната е вид тиква!!!
    • 6
      Ja
      Jack Bauer
      7 -2
      02:48, 17 юли 2017
      До "разбирачите" - кой знае какви гръцки и турски домати сте яли, а са ви ги дали за любимешки, хахха. Пък за урината... по-добре да замълча. :) Купувайте си вносни ГМО-та. Палячовци.
    • 7
      Ти
      Тиквоний Кратунков
      3 0
      08:08, 17 юли 2017
      Държавните механизми ръждясват от татово време,а някои "журналисти"видяли на тезгяСите не дини ами Любеници.И че хаджи Генчо и дядо Либен га че били баш аскуулии.
    • 8
      Ем
      Ема
      14 -3
      08:38, 17 юли 2017
      Може ли да сте толкова гадни хора.Подкрепете любимчани - толкова труд са хвърлили! Аз по сладки дини и пъпеши от техните не съм яла. Хора, как може да имате такова отношение към производителите, нали утре и те ще спрат да произвеждат и ще останете само на вносна ГМО продукция! Защо не мислите за България - ние всички живеем в нея и трябва да се подкрепяме взаимно защото иначе няма да оцелеем! Аз ви подкрепям хора от Любимец и смятам че сте прави че искате подкрепа от държавата! Но докато дойде подкрепата от държавата си платете сами щандове на пазарите, не продавайте продукцията на други, организирайте се сами и си я продавайте сами. Нека качеството говори само за вас - така ще имате много доволни клиенти!Знам че всичко е въпрос на пари, но и на организация. Сами се опитайте да се погрижите за себе си, докато чакате държавата да се сети.
      • Зе
        Земеделец
        0 0
        17:27, 3 мар 2020
        Мога да поспоря на темата, когато отидеш на борсата в Любимец, търговците първо те питат от къде си. Ако кажеш от Любимец започват да се чудят дали изобщо да ти погледнат стоката. Последното десетилетие любомичани се изхитриха, нареждат чувалите - от вън хубаво, вътре изгнили. С дините бяха известни защото ги гледаха на кратуна и ставаха хубави - любеници се казваха, сега няма кой да си играе да ги ашлайдисва и слагат диретно семки. Помня 2014 дойде един румънец купи всички дини на борсата, 10 камиона а те му се смееха и ги напълниха със зелени ... повече не дойде. Цените на борсата станаха като пазарски, не продавали на дребно, никаква сортировка, тук там има свестен земеделец. Затова и борсата се изпразни и вече не работи, те сами си изпъдиха клиентите със селски номера. Отделно че ситуацията в държавата, субсидийте и пазарите намаляха.
    • 9
      Аз
      аз
      5 -1
      09:32, 17 юли 2017
      Питайте семката и семковица, те ще ви пласират дините.
    • 10
      Аз
      аз
      5 -2
      09:35, 17 юли 2017
      Любимчани, нали искахте Герб.Отивайте при Семката той ще ви каже какво да правите, нали го слушахте по време на избори.
    • 11
      Пе
      Петров_1500276095
      5 -2
      10:21, 17 юли 2017
      Предпочитам да си купя домат ей там от бабичката в махалата от колкото да купувам гмо домати от Любимец.Защото и те се изтарикатиха и доматите им са за пазар а не за ядене.Отдавна вече и техните домати не са български.И стига с тази държава.Създайте си сдружение, ред и организация.И най важното излезте от сенчестия бизнес.Ама нали сте селски тарикати, какво да ви обяснявам.
    • 12
      Тъ
      Търговец
      5 -1
      12:58, 17 юли 2017
      Как да ви копуват доматите, като в кашоните пълните само боклуци.Дребно и едро го пробутвате на една цена, а сортовете, които сеете не струват и 5 пари.
      А това, че продавахте 1 месец доматите на 1 лв, не се споменава.Къде са НАП вас да проверят защо не издавате протоколи.
    • 13
      Др
      Другоселеца
      4 0
      15:50, 17 юли 2017
      Когато има ред и закони, тогава ще се говори за качество! Но докато ни управляват хора, които вече чакат за министерска пенсия нищо добро няма да има! Докарайте Путин 1 месец да ни управлява та да видим закон и ред! Какво качество търсите като управлението не подава ръка дори и на младите фермери и земеделци, пък какво да кажем за тези които са с години в бранша. Когато спрем да взимаме субсидиите, за да си купим нова кола или жилище тогава ще се оправим! Цялата система е корумпирана!
    • 14
      Др
      Другоселеца
      3 -1
      15:54, 17 юли 2017
      Идва комисията да ти огледа стоката с която кандидатстваш за субсидия и срещу скромните 1 000 или 1 500 лв. те одобряват и на 3 години получаваш една тлъста пачка! Доста българи се възползваха от услугата!
    Последни новини