От х:

Днес в x:

Пародия: попът на Любимец извади кръста от гумено басейнче

В пародия се превърна ритуалът по изваждането на кръста на Йордановден в Любимец, пише „Старият мост“. Хората останали втрещени от глупостта на отец Трифон Караджонов.

След като приключила празничната литургия в църквата, свещеникът поканил присъстващите да излязат навън. Друга година кръстът бил хвърлян в казани със светена вода в храма, но този път отецът бил подготвил изненада на миряните. Той напълнил с вода надуваемо басейнче, широко около 2 метра. Отец Трифон заявил, че разпятието ще бъде хвърлено в басейна. Имало трима желаещи да хванат светинята, но си били забравили кръщелните. Попът ги пратил да ги вземат.

Докато останалите чакали мераклиите, свещеникът, незабелязан от никого, хвърлил 10-сантиметровото кръстче в надуваемия съд. След което запретнал крачоли, влязъл в басейна и измъкнал разпятието. Миряните останали втрещени. Подобно опорочаване на ритуала никъде другаде не може да видите, сподели възмутена любимчанка пред „Старият мост“.

Веднага след това в групата на Любимец във Фейсбук бе публикувана снимка и злостните коментари по адрес на свещеника не стихнаха. Мнозина изразиха недоволството и възмущението си от отец Трифон. „Голям цирк, как пък една година не се намери река като в Харманли, Калофер... и на това ли му казват традиция“, пише Мариана Голева. В такъв случаи гражданите да вземат кръста и да си го хвърлят в реката, докато попът стои и гледа встрани, споделя Валентин Милев. Опорочихте празника, затривате една традиция, отговаря Кирил Стефанов на опитите на Димитрина Караджонова да защити баща си.

Facebook коментари

Коментари в сайта (11)

  • 1
    Ха
    хаха
    42 -6
    13:58, 7 яну 2018
    Като чета това и се сещам за възстановяването на старини по европроекти с гипскартон!!!!Нашият народ със сигурност е изпаткал!!!
    • Ни
      Николай
      16 -4
      07:26, 8 яну 2018
      Като гледам какви са наобиколили басеъ и аз да съм на попа на мястото и аз ще го направя.Какви кръщелни търсите от тях.
  • 2
    Го
    Гого от Сусам
    31 -4
    16:40, 7 яну 2018
    Попа провериха ли го с дрегер?
  • 3
    Лу
    луди за връзване
    24 -5
    16:54, 7 яну 2018
    То в гербажийски град какво очаквате ! Оаква..
  • 4
    Иц
    ицо
    22 -2
    17:48, 7 яну 2018
    сусамският поп се е преродил алелуя
    • За
      За Ицо
      20 -2
      18:54, 7 яну 2018
      Тоя по-голям тарикат,сигурно е събрал и по два лева вход за басейна ;)
  • 5
    Ха
    Харлем шейк
    9 -8
    18:57, 7 яну 2018
    Човекът може да е бързал, някой умрял да е чакал опело 🙂 Не съдете така строго.
  • 6
    00
    001
    25 -3
    20:00, 7 яну 2018
    Образованието - пародия здравеопазването -още по-голяма държавата -най голямата Вие сте седнали да се кахърите за църквата !!!!!! Ами и поповете я подкараха през къра и те станаха търговци!!!!!! нема такава държава!!!!!!!
  • 7
    Ян
    Янков
    6 0
    10:50, 8 яну 2018
    Подпийнал е бил попа, да не му се сърдим. А и "вярващите" около него, като ги гледам , май само за сеир са се събрали. Прав е 001 - живеем в измислена държава.
    Интересно ми е друго - покрай говорилнята за Истамбулската конвенция , никъде не чухме и не видяхме ,коментара за тази конвенция, на Българска Православна Църква ! Дядо Патриарх можа да отиде до Истамбул,за откриването на Желязната църква (евала за което), но не намери пет минути ,да скастри тъпият Тиквун, за този срамен документ.
  • 8
    Ни
    Нищо ново
    4 0
    11:09, 8 яну 2018
    Ние да не сме по-различни? Басейнът пред пощата е същата мизерия, щото видиш ли в Първомай реки няма...
  • 9
    As
    asdasd
    1 0
    23:19, 8 яну 2018
    Някой видй ли на снимката, че няма нито един хрисиянин. Може би попа умишлено го е направил, за да спаси традицията.
Последни новини