От х:

Днес в x:

Никотиновата полиция дава „свободно“ до есента

Хората на д-р Александров се оттеглят в заслужен отдих


Никотиновата полиция към регионалната здравна инспекция ще даде почивка на заведенията в региона през лятото. В този сезон няма да се правят инспекции за спазване изискванията на новата наредба за тютюнопушене, потвърди началникът д-р Иван Александров. Обходена е цялата област, дадени са предписания на повечето от 2000-те питейни и хранителни заведения в областта, системните нарушители са глобени. Време е хората ми да починат, каза докторът, визирайки повече от скромната численост на своя екип. Заедно с докторът, никотиновите ченгета стават общо 5. Затова понякога в инспекциите участват и служители от други отдели в Здравната инспекция. Проверките през лятото се обезсмислят и заради това, че повечето клиенти са на открито.

Макар и малобройна, от никотиновата полиция пропищяха заведенията в цялата област. Напук на поговорката всяко чудо за три дни, хората на Александров само за няколко месеца провериха щателно всички заведения в областта. За 90% се оказа че не дават 5 пари за наредбата и чакат новата законодателна приумица да отшуми във времето.

Само че ограничаването на тютюнопушенето на обществени места е европейска приумица, а Евросъюза държи на законите си. В резултат бяха наложени над 70 акта на заведения, на стойност около 15 хиляди лева. Това вразуми собствениците. Повсеместно се поставиха вентилация и специални стени разделящи търговската площ за пушачи и непушачи. Други се самоопределиха само за пушачи със съответните последствия-там да не влизат лица под 18 години.

Че има резултат потвърди и последната инспекция на НП в Любимец през тази седмица. От 12 проверени заведения са наложени само 2 акта и то за документални пропуски.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини