От х:

Днес в x:

Франция забранява пушенето по плажове и паркове

Министърът на здравеопазването на Франция заяви, че ще забрани пушенето на плажовете и в обществените паркове, представяйки серия от мерки, с които правителството се стреми да предотврати 75 000 смъртни случая, свързани с тютюнопушенето годишно, пише БГНЕС.

Мерките - част от правителствения план за борба с тютюнопушенето - имат за цел да създадат "поколение без тютюн до 2032 г.".

На пресконференция френският министър на здравеопазването Орелиен Русо заяви, че скоро във Франция ще бъде забранено пушенето на плажовете, обществените паркове, горите и някои други обществени места, включително в близост до училищата.

Министърът не посочи точни срокове, но в интервю за свързаната със CNN телевизия BFMTV той намекна, че хората могат да бъдат глобявани още през следващата година.

Русо обяви и постепенно повишаване на цените на цигарите, като заяви, че през 2025 г. кутията ще струва 12 евро (13 долара), а през 2027 г. - 13 евро (14 долара).

През септември Франция вече заяви, че ще забрани електронните цигари за еднократна употреба. 

"Това, което искаме да направим с този план, е да спрем да тривиализираме тютюнопушенето. Забавният, развлекателен аспект на пушенето трябва да изчезне", заяви той и добави, че "200 предотвратими смъртни случая, свързани с тютюнопушенето, на ден... е число, с което не трябва да се примирим".

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини