От х:

Днес в x:

Лекарите в държавните болници на Гърция започват двудневна стачка

Oбщoнационална стачка на медиците в държавните болници обяви от тази сутрин синдикатът на лекарите. Стачката е 48-часова и държавните болници обслужват само спешни случaи.

Медиците преминаха днес към национални протести, след като няколко пъти проведоха почасово спиране на работа, и изпратиха исканията си към здравното министерство, което отказа да ги изпълни.

В обръщение към правителството и към пациентите лекарите настояват за значително увеличение на заплатите, които според протестиращите не са променени от 15 години. Медиците са възмутени от "мизерното" заплащане на извънреден труд и дежурства.

Във всички държавни болници липсват специалисти, които лекарите настояват да се назначат на постоянна работа. Липсата на специализирани лекари се дължи на факта, че опитните медици заминават на работа в чужбина при по-добри условия на труд и заплащане. Това заявиха протестиращите пред медиите.

За безплатни здравни качествени услуги за всички настояват протестиращите днес гръцки лекари.

Подготвя се протестна демонстрация пред Министерството на здравеопазването. В защита на исканията на лекарите се обявиха опозиционните партии и сдруженията на пенсионерите в цялата страна.

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини