От х:

Днес в x:

Президентът: Етническата омраза е изработена в политическите централи

Първанов предполага политически пръст в етническите конфликти

Етническата нетърпимост която напоследък поставя под заплаха българският етнически модел, е може би изработена в политическите централи. Този извод направи президентът Георги Първанов на откритата днес в Димитровград национална научна конференция „Светът на българина през 20-ти век: човек общество и индивид“. За конференцията са подготвени 68 доклада по десетки теми от българската история. Една от тях бе етническият модел в България.

„Този етнически модел е изработен през вековете“ обясни дипломираният историк Георги Първанов. Напоследък той е застрашен от прояви на омраза към „другите“. Те или са политическа поръчка или се коренят в националният манталитет, предположи Първанов и даде пример: Кой друг народ има поговорката „Най обичам да мразя“. Президентът обаче припомни че по гробищата на българските войници паднали за националното обединение има много имена на мюсюлмани, арменци, евреи и други етноси.

Дебатът за етническата толерантност и явленията които я подронват е ключов за България бе мнението и на професионалните историци.

Най титулуван сред тях бе Академик Васил Гюзелев, считан за един от стълбовете на науката за българското средновековие. До него бе и професор Панчо Русев, родом от Димитровград, един от изтъкнатите философи на България. Доц Искра Баева от софийският университет „Климент Охридски“ водеше научната конференция.

В края на тържественото откриване бе връчен почетния знак на президента на димитровградският исторически музей за принос в развитието на българската история. Културната институция чества днес своя 60 годишен юбилей.

Повече за визитата на държавният глава в Димитровград вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Иначе, президентът демонстрира дружелюбие към всички
Директорът на музея Елена Георгиева получава почетния знак на президента
Кметът на Димитровград Стефан Димитров/вляво/ даде началото на конференцията, доц. Искра Баева/най-вдясно/ я продължи
акад. Васил Гюзелев бе най-титулувания историк на конференцията
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини