От х:

Днес в x:

Арабистът Киряк Цонев: Либия я чака дълга гражданска война

Известният арабист гостува тук по покана на Центъра за регионално развитие

Дълга и кървава гражданска война и нови междуособици очакват Либия занапред, това прогнозира в Димитровград известният арабист и дипломат и писател Киряк Цонев. Той гостува снощи в тукашната зала “Гросето” по покана на Центъра за регионално развитие. Според Цонев, насаждането на демокрация, такава каквато е позната Западния свят при арабите е невъзможно. “ В страни като Либия, Тунис, Египет съществува един различен начин на живот, за арабите религията е много важна и е частица от неговото ежедневие”, разказа Цонев. Още след Втората световна война в повечето държави, където сега има размирици идват на власт военните. През последните 20 години населението на Арабските държави е нараснало много, но социалните проблеми остават нерешени. Младите и образовани араби нямат работа, медицинско обслужване и елементарни условия на живот, което е довело до размириците от последните месеци, обобщи арабистът.

Той смята, че или външни фактори подклаждат огъня в тези държави, или някой от вътре иска да вземе властта, като жертва бунтовниците. Еродираният дипломат обаче е категоричен, че България не трябва да взема страна в конфликтите, особено в този в Либия, а за търси прагматизма и собствения си интерес.

Пред препълнената зала Киряк Цонев разказа и за близките си впечатления от Муамар Кадафи. Арабистът е бил първият преводач на Кадафи при първото му посещение в България. “Кадафи е един обикновен бедуин, който искрено вярва, че ще направи от света една голяма джамахирия и ще развее зеленото знаме”, каза Цонев, но отрече либийският държавен глава да има някакви психични отклонения, както се твърди в медииното пространство.

Т.Вълчева

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини