От х:

Днес в x:

Баби на 29 години и дядовци на 59

Човек е толкова стар, на колкото години се чувства, гласи стара поговорка. Данните от ново проучване показват, че жените започват да се усещат възрастни на 29 години, а мъжете – точно два пъти по-късно, или на 58 години, пише Дейли мейл.

Една четвърт от участвалите в допитването жени споделят, че започват да се чувстват стари, когато забележат първите бели косми в косите си. Мъжете се замислят за старостта, когато открият, че губят половата си мощ.

10% от жените се мислят за остарели, когато установят, че някога свежата им кожа е започнала да увисва. Цели 50% смятат, че младостта си е отишла, когато гърдите им увиснат – често в резултат на майчинството и кърменето.

За 3% от дамите признакът, че са възрастни, е когато започнат да се държат като своите майки.

2/3 от мъжете споделят, че се чувстват стари, когато изгубят половата си мощ. Около 22% смятат, че старостта е дошла, когато вече не могат да понасят силна музика.

Различието между половете се дължи на това, че възприятието за старостта до голяма степен се определя от обществените нагласи към младостта и здравето.

"В нашето общество привлекателността е важна за жените, но не и за мъжете. Списанията ни заливат с образи на млади и красиви жени и останалите дами се чувстват стари, когато вече не изглеждат по този начин. На 30 години жената вече е зряла, очаква се от нея да мисли за семейство и деца.

От друга страна, мъжете не се вълнуват от външния си вид. За тях по-важна е кариерата и обикновено те не се смятат за стари, докато не достигнат възраст за пенсиониране", обяснява психологът Кари Купър от университета на Ланкастър.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини