От х:

Днес в x:

Гордост: Лешоядите 5 пъти повече за 20 години

Редовния мониторинг на БДЗП показва че птичите колонии се увеличават

Колонията на белоглавия лешояд се е увеличила 5-кратно за последните 20 години, благодарение на усилията на природозащитните организации, рапортуват с гордост от българското дружество за защита на птиците.

На редовния мониторинг на дружеството проведен в първата половина на март, в източните родопи, което е единственото място в българия където гнезди лешояда, са открити 48 двойки от тези птици. Мътещите от тях са били 33.

През 1991-ва година е констатирано, че световно застрашения вид се е свел до 10 двойки в източните Родопи. Природозащитниците започнаха продължителна масирана кампания за редовно подхранване на птиците, обявяване на защитени територии и образователни кампании по превенцията на вида. Резултатът е трайната тенденция по увеличаване на птичия вид. Лешоядите дори започват да се заселват по по-малко атрактивни скали, които са били „необитаеми“ от 80-те години на миналия век.

Белоглавия лешояд е един от най-ключовите елементи в екосистемата на даден район. Изчезването му, както и сходните му видове, води до неконтролирано увеличаване на паразити и вредители по селскостопанските култури.

Белоглав лешояд
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини