От х:

Днес в x:

Омбудсманът възрази срещу увеличението на цените на водата средно с 15% от 1 януари догодина

Омбудсманът Диана Ковачева възрази срещу поредното увеличение на цените на водата средно с 15% от 1 януари догодина, съобщиха от пресофиса на институцията на омбудсмана. Увеличението ще засегне повече от 30 населени места в страната. Позицията на обществения защитник бе представена днес от експерта на институцията Цветанка Илиева на заседанието в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

В позицията си проф. Ковачева дава конкретни примери, където увеличението надхвърля посочените 15% - в Берковица услугите за водоснабдяване и канализация (ВиК) скачат с 80%, в Сливен - с над 40%, в Сапарева баня - с над 37%, във Видин - с над 28%, в Габрово - с над 20%, в Добрич - с над 16%. Омбудсманът подчертава, че най-висока комплексна цена на водата е предложена за ВиК Разград - 6,08 лв./куб. м, като при други ВиК оператори - Силистра, Варна, Шумен, Смолян, Търговище, цената се вдига и става над пет лв./куб. м.

Диана Ковачева обръща сериозно внимание, че тези цени не са окончателни и домакинствата тепърва ще са принудени да отделят все повече средства, за да могат да плащат сметките си за вода, защото към това увеличение предстои да се прибави и инфлацията за ноември т.г.

„В институцията на омбудсмана през 2023 г. значително се увеличиха жалбите във връзка с лошото качество на ВиК услуги - често и продължително спиране на водата, неспазване на обявените периоди на въведени режими на водоподаване, неотстраняване на аварии в срок, лошо качество на водата след продължително спиране, слабо налягане и др. Гражданите основателно продължават да задават въпроса – какви са ползите от непрекъснатото увеличение на цените на ВиК услугите“, пише проф. Ковачева в становището си. Тя подчертава, че видно от Годишния доклад за ВиК сектора на КЕВР за миналата година, увеличението на общите загуби във водоснабдителната система е с над 61 на сто.

Затова общественият защитник пита - при така предложените цени на ВиК услугите, как КЕВР защитава интересите на потребителите – принцип, от който би следвало да се ръководи съгласно чл. 7 от Закона за регулиране на ВиК услугите. „Увеличението, например, на цената на ВиК услугите в Сливен с над един лв. спрямо действащата в момента - 2,78 лв./ куб. м, ще доведе ли до подобряване на всеобщия достъп на вода за населението в града и околните села“, коментира Диана Ковачева. Тя задава и друг въпрос - дали увеличението на комплексната цена на ВиК услугите в Търговище - от 5,13 лв./куб. м, ще реши проблемите с водоснабдяването в Омуртаг, където хората са на драстичен воден режим и получават вода само два пъти в седмицата по пет часа.

Според обществения защитник предложеният механизъм за определяне и изменения на цените на ВиК услугите, разработен от КЕВР през 2015 г., в сила от 2016 г., единствено постига значително повишение на цените на ВиК услугите, което обаче не се отразява в подобряване качеството на предоставянето им. Омбудсманът е категорична, че проблемите във ВиК сектора не се решават трайно и с всяка изминала година се задълбочават, което налага да се помисли за анализ и промяна в ценообразуването на ВиК услугите, в това число и относно социалната поносимост.

„Определената социална поносимост на цените на ВиК услугите за 17 области е с над 10% стохастична грешка при изчисляване на годишните доходи на един член от домакинство. Това са областите: Враца - 17,3%; Ловеч - 12,6%; Монтана - 10,4%; Велико Търново - 11,5%; Габрово - 11,4%; Разград - 17,2%; Русе - 11,4%; Силистра - 11,4%; Добрич - 17,9%; Търговище - 15,9%; Шумен - 11,4%; Стара Загора - 11,8%; Ямбол - 17,4%; Кюстендил - 11,7%; Кърджали - 12,9%; Пазарджик - 12,1%; Смолян - 18,4%. По информация на Националния статистически институт над 10% стохастична грешка означава, че данните са ненадеждни“, обобщава проф. Ковачева.

Тя посочва, че в Ямбол социалната поносимост от 1 януари т.г. е била 5,53 лв./куб. м, при степен на грешка 15,9%, а от 1 януари 2024 г. социалната поносимост ще е 4,964 лв./куб. м, при степен на грешка 17,4%. Това е намаление на социалната поносимост с 10,31% спрямо предходната година, като това не е действителното положение на средните месечни доходи на едно лице от домакинството в област Ямбол, обяснява омбудсманът.

БТА припомня, че на 19 октомври в становище до председателя на КЕВР доц. Иван Иванов омбудсманът настоя регулаторът да използва надеждни данни за социалната поносимост на цената на водата. Проф. Ковачева е категорична, че когато се определя социалната поносимост за съответната година, трябва да се използват само и единствено надеждните данни на Националния статистически институт за съответните години.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини