От х:

Днес в x:

БДЖ вдига цените на билетите средно с 20 %

Средно с 20 % в зависимост в зависимост от вида на превозния документ ще бъдат увеличени цените на билетите за пътуване с влак, съобщиха от Български държавни железници.

Актуализират се и цените за резервация на запазено седящо място и място за пътуване в спален и кушет вагон.

Увеличение ще има и в абонаментните карти и картите „Класик” и „Младеж“. Те дават право на 50% намаление от цената на билета за пътуване във втора класа на пътническите и бързите влакове при неограничен брой пътувания за една година от датата на издаване на картата.

Увеличението влиза в сила от 7 май 2024 г.

Превозът на деца до 7-годишна възраст ще се осъществява безплатно срещу предоставяне на документ, който да удостовери възрастта на детето и задължително издаване на билет с нулева стойност. При пътуване със спален вагон и ползване на отделно легло отпада необходимостта да се заплаща половината стойност на билета за пътуване на деца до 7 години.

Без промяна остават цените на железопътните карти „Дете“, „Учащ“, „Семейство“ „ТПЛ“ и „Възрастен“, които са на символична стойност от 1,00 лв.

За причина за драстичното поскъпване от БДЖ посочват, че през последните 12 години цените на билетите са увеличавани веднъж с 1,8% през 2020 г. В същото време от Железниците отчитат сериозно увеличаване на разходите на дружеството през последните няколко години. До края на 2023 г. разходите на дружеството са се увеличи с 23.2%. В това се включват увеличенията в основните разходи за гориво, електроенергия и трудови възнаграждения на служителите, както и отчетената инфлация.

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини