От х:

Днес в x:

Село обяви въстание с топовен салют

Залпът на долнобелевският топ

Със салют от черешово топче, димитровградското село Долно Белево отбеляза днешният национален празник 3-ти март. За разлика от аналогичните чествания обаче, хората от Долно Белево си припомниха началото на априлското въстание, чийто развой две години по-късно доведе до датата 3-ти март- Освобождението на България от турско робство.

„Обръщам се към младите-имаше турско робство, а не османско присъствие” обяви извън сценария секретарят на читалището в селото Илия Илиев. Кратката културна програма в мразовитото време също бе почест към априлското въстание. Долно Белевската Боримечка обяви, че ще гърми черешовото топче и прикани жените и децата да не се плашат. И прогнозира- "Турция ке падне".

След тая закана оръдието наистина гръмна. Топът бе съвсем като първообразите си през 1876-та година. Върху ос от селска каруца бе закрепено „дулото”. Наблюдателни люде веднага го оприличиха на уреда, с който стопанките бият масло. Макар и стегнато в метални обръчи, никой не посмя да рискува с истински заряд. В употреба влязоха пиратки от Нова година. Една дузина от тях произведоха достатъчно силен гръм, за да възмести на селяните, че Долно Белево възстава.

Тържеството бе изчистено от каквато и да е религиозност. Нито панахиди, нито опявания за загинали. Просто, скромно поднасяне на венец пред паметника в селото на загиналите за българско национално освобождение през войните на 20-ти век. Вместо за свещеници, белевци събират всеки лев за завършване на църквата, която се строи от години в селото. Обещаха си, че тази година ще успеят.

Г.Христов

Боримечката предупреждава: Турция ке падне
Минута мълчание за загиналите герои
Празник по белевски-скромно и достойно
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини