От х:

Днес в x:

Дядо Николай уважи Черногорово. Не остава за Болярово

Ято местни лидери обкръжиха високият гост

Пловдивският митрополит Николай днес донесе частица от мощите на свети Харалампий в едноименният храм в димитровградското село Черногорово. Утре ще се чества денят на светията, а църквите, които носят неговото име имат храмов празник. Въпреки че това име носи и боляровската църква, тя няма да бъде осенена от височайшото присъствие. По предварителна информация от местни свещеници, дядо Николай няма да уважи хасковския квартал. А светите мощи ще останат за поклонение в Черногорово до 22 часа на 10-ти февруари. После се връщат обратно в Бачковският манастир.

Свети Харалампий е един от най-тачените светии в българската народопсихология. Счита се за покровител на пчеларите, затова важна част от празника му е подаряванетона бурканче мед-за здраве и берекет. Мощите му имат чудодейна сила-за прогонване на злите сили и лечение на тежки болести.

Както се полага за мощи, те дойдоха на мощно возило. Огромното Ауди А 8 на дядо Николай засрами дори автомобилите на депутата Емилия Масларова, димитровградският кмет Стефан Димитров ,областният БСП лидер Иван Станчев, а на негов фон стилният джип Шевролет на областния управител Румен Данев изглеждаше като допотопна бракма.

Г.Христов

В ръцете си дядо Николай носеше свещените мощи на Свети Харалампий
Стотици от Димитровградско се събраха в едноименния храм за да целунат светинята
Християнството бе наричано "религията на бедните"
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини