От х:

Днес в x:

Знеполски епископ Арсений носи мощите на Св. Лука в Ивайловград на 14-ти февруари

Ивайловградчани посрещат мощите на Св.Лука навръх празника си 14-ти февруари. От Пловдивска митрополия реликвата в източнородпоското градче ще донесе Знеполски епископ Арсений.

Поклонението пред мощите ще започне от храм „Св. Преображение Господне” в Ивайловград.
Смята се, че мощите на Св.Лука са чудодейни. Затова навсякъде, където са изложени, има стълпотворение от десетки вярващи, като всеки иска да се докосне до частицата от мощите и да измоли за себе си и семейството си здраве и благополучие.
Много са и вярващите, които разказват как светията е изцелил тях или техни близки. 
Частица от мощите на светеца-хирург живял в наше време са дар от Руската православна църква за Пловдивска епархия.

Свети Лука Симферополски е талантлив лекар и проповедник, приел монашеско пострижение с името на св. Лука - апостол, лекар и художник.  Той е един от 70-те апостоли и автор на третото от четирите канонични Евангелия-Евангелие от Лука. Предание твърди, че апостол Лука е бил увлечен от живописта и че за първи път е нарисувал иконите на Иисус Христос, Света Богородица и на апостолите Петър и Павел. Тези икони стават пример и модел на всички по-късни икони, тъй като апостол Лука се смята за основоположник на християнската иконопис.

След неговата кончина скоро на гроба на светителя започват да се случват множество изцеления. 

През 2000 г. с решение на Архиерейския събор на Руската православна църква светител Лука (Войно-Ясенецки) е причислен към лика на руските светии. Мощите му се съхраняват в катедралния храм на Симферопол.

Българската православна църква слави Свети апостол и евангелист Лука на 31 октомври.

  Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини