От х:

Днес в x:

Синята зона работи, глобяват хасковлии на поразия

Инкасаторите на Зоната започнаха "жътвата" от сутринта

Синята зона остава, гражданите които паркират там, без да си плащат, ще бъдат санкционирани със скоби и фишове. Това потвърдиха от ОП „Общински паркинги и гаражи“ които още тази сутрин започнаха да поставят скоби на оставени автомобили в зоната. Десетки хасковлии бяха паркирали колите си там, заблудени от информациите, че зоната е отменена.

„Няма такова нещо. Зоната остава, защото според закона за местното самоуправление аз имам право да оспоря законността или целесъобразността на взето от Обс решение“ категоричен бе кметът Георги Иванов. В рамките на 14 дни той може да отправи своето възражение, а решението да бъде прегласувано на следващата сесия/ 25-ти февруари/. Ако и тогава се потвърди решението синята зона да отпадне, кметът може да обжалва в съда. Инстанциите са три-районен съд, административен съд и ВАС. През цялото време на обжалванията, в сила остава досегашният режим, тоест има синя зона.

„Вкарваме го в прокуратурата, не  се изпълнява решение на общинския съвет“ обяви областният координатор на ГЕРБ Иван Петров. Според ГЕРБ, решението за отмяна на синята зона влиза в сила веднага, защото това е записано в докладната записка, която Обс прие с 21 гласа на сесията в петък.

„Ако има глобени граждани, нека те оспорят глобата в съда. Веднага ще падне“ препоръча Иван Петров. И добави, че ако никой не се оплаква и не си търси правата, тогава какъв е смисъла да се борим срещу зоната.

Синята зона, дори трябва да се увеличи, не местата да се редуцират, предлага дори кметът Георги Иванов. Зоната дори е на печалба, за трите последни месеца на миналата година е регистрирала 140 хиляди лева приходи, при разходи от 98 хиляди лева. „Единственото несъобразено нещо е, че фишовете се слагат в работно време, до 17 часа. Ако се слагат след това, всичко е законно“ отговори той на въпроса, вижда ли недостатъци в настоящия формат на зоната. Ако въпреки всичко зоната бъде отменена от съда, общината ще връща пари на тези, които са закупили абонаменти. Дали със задна дата ще се връщат глоби, не става ясно.

Дотогава зоната ще се реформира и подобрява. Предвижда се създаването на възможност за SMS- паркиране. Като част от реформата, са уволнени 14 служители на ОП „Паркинги и гаражи“, които не са си изпълнявали задълженията. Увеличават се заплатите на инкасаторите, те ще са на процент от събраните приходи. Хората ще се въртят на силните и слаби паркинги, за да се постигне някакво равновесие в заплащането.

Законна или не е синята зона? Вижте всички гледни точки в нашия видеорепортаж

Г.Христов

Хасковлии се оправдаваха с информациите че зоната отпада. От ОП "Паркинги и Гаражи" не знаеха такова нещо
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини