От х:

Днес в x:

Отмениха Синята зона, левчето вече е незаконно

С 21 гласа „за“ Общинският съвет днес отмени Синята зона в Хасково. Имаше няколко предложения да не се избързва с отмяната на текстовете от Наредбата, за да не настъпи хаос в автомобилното движение в центъра, но те бяха отхвърлени.

Общинският съвет обаче не е против съществуването на Синя зона, както е в повечето градове на страната, стана ясно на днешното извънредно заседание. Затова комисията по транспорт до следващата сесия трябва да предложи нов, законен вариант за платено паркиране. То трябва да бъде съгласувано с Пътна полиция – КАТ, както и да се подложи на обсъждане, съгласно изискванията на закона. На това основание – липса на предварително обществeно обсъждане, административният съд в Добрич отмени тамошната Синя зона.

Решението на ОбС влиза в сила веднага, коментираха за Haskovo.net юристи, които цитираха Закона за административните актове. Протестът от страна на кмета пред съда не отменя действието на днешното решение на ОбС до произнасянето на Темида, освен ако изрично не е поискано от магистратите да спрат предварителното му изпълнение.

Според кмета Георги Иванов с това решение се цели да се предизвика хаос в Хасково. Неизяснен остава и въпросът какво ще стане с тези граждани, които са платили годишни или месечни талони за паркиране. Ако ОбС след време гласува по-ниски цени, може да се върнат част от парите на някои, обясни Антон Иванов, един от вносителите на предложението за отмяна на зоната. Неясна остава и съдбата на инкасаторите, които са назначени с трудови договори към общинската фирма „Паркинги и гаражи“.

До дни районният съд пък трябва да се произнесе по обжалваните от общината актове на Инспекцията по труда. Инспекторите наложиха 18 глоби, всяка по 6000 лева, на администрацията, защото е назначила на граждански договори инкасаторите, докато на практика са били налице трудово-правни отношения.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини