От х:

Днес в x:

Догодина избирателите в Естония ще могат да гласуват чрез приложение за телефон

Естонските граждани скоро ще могат да гласуват на избори с помощта на приложение за мобилен телефон, предаде ДПА, цитирана от БТА.

В четвъртък правителството в Талин прие съответния законопроект, който сега ще бъде обсъден в парламента.Министърът на икономиката и информационните технологии Тийт Рийсало изрази надежда, че новият метод на гласуване ще бъде готов за използване до изборите за Европейски парламент през юни 2024 г.

Според Рийсало трябва да бъдат създадени специални приложения за разпространените операционни системи на мобилните устройства. Те трябва да бъдат определени от Избирателната комисия. 

"По този начин ще се осигури технологична неутралност. Това означава, че ще се използват само онези технологии, които са широко достъпни и сигурни в момента", каза министърът.

Той увери, че гласуването с мобилни устройства е също толкова сигурно, колкото и "електронното гласуване" или традиционното гласуване с хартиена бюлетина. 

През 2005 г. Естония беше първата страна в Европа, която позволи на хората да гласуват онлайн на избори.

В международен план процедурата е спорна на много места поради съмнения в нейната надеждност. В балтийската държава, която обича да се нарича "Е-Естония", тя се е утвърдила. На парламентарните избори през март над половината от всички гласове бяха подадени по цифров път.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини