От х:

Днес в x:

Епидемиолози: Ваканцията ще увеличи болните от грип

Д-р Снежана Иванова

На практика грипната ваканция ще доведе до увеличаване на болните от грип, заради очакваното хубаво време. За това предупреди главният епидемиолог на областта д-р Снежана Иванова. Според нея, по време на ваканции срещите между болни и здрави не се осъществяват в училище, а по кафенетата. Там струпването на хора е много по-голямо отколкото в училище, съответно нараства и риска от предаването на болестта. Грипът се предава по въздушно капков път, тоест физически контакт не е задължителен.

„Бях резервирана за този ход, но резкият скок на разболели се ме накара да си променя мнението. Дано да е за добро“, коментира д-р Иванова. Според сентинелната система, която преценява епидемичният риск, прагът за Хасково след който трябва да бъде обявена епидемия е 340 болни на 10 000. Епидемията бе обявена при значително по ниски стойности-240 на 10 000, добави тя.

Допълнителен момент е продължаващата заболеваемост от хепатит. Средно по 5-6 новозаболели на ден регистрират в местното инфекциозно отделение. Само за януари, новите болни от хепатит са 300! При комбинирано заразяване с хепатит и грип, усложненията са неминуеми, смята лекарите. А хепатитът се настани трайно по хасковските училища. Ноай-сериозно засегнати са Природоматематическа гимназия, СОУ „Отец Паисий“ и гимназията по механо и електротехника.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини