От х:

Днес в x:

Грипна епидемия до вторник. Без учене, имунизации и операции

Оредялите класни стаи принудиха лекарите да обявят ваканция

Регионалната здравна инспекция обяви официално грипна епидемия в общините Хасково, Димитровград и Симеоновград за периода от 2-ри до 7-ми февруари включително. На базата на огромния брой заболели от грип, Инспекцията предлага на Образователния инспекторат обявяването на грипна ваканция за трите общини до понеделник включително. На 7-ми сутринта, междуведомствената комисия ще заседава отново за да актуализира епидемичната ситуация.

Заседанието на тази комисия бе насрочено за четвъртък, но бе издърпано за днес, под влияние на „динамичната ситуация“ както се изразиха лекарите. По техните справки, от 24-ти до 30-ти януари болните са били около 170 на 10 000. Само за последните два дни, рязък скок е докарал нивата до 254 на 10 000 за Хасково и 309 на 10 000 за Димитровград. „Бригадирите“ са рекордьори по заболеваемост в цялата област. В сила остават епидемичните мерки до края на седмицата в общините, Свиленград, Ивайловград и Любимец. В понеделник обаче там трябва да са на училище.

Обявяването на грипна епидемия означава че се отменят плановите операции в болниците, детските и женските консултации и имунизациите в кабинетите на джипитата.

Най-тежко ударени са възрастите от 5 до 14 години. Близо три пъти по-малко са болните средношколци, уточни главния епидемиолог на областта д-р Снежана Иванова.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини