От х:

Днес в x:

Прокуратурата отряза губернатора за кмета

Областният управител Румен Данев

Районната прокуратура в Хасково отказа да започне наказателно производство срещу кмета Георги Иванов заради отказа на общинската администрация да обслужва граждани и организации с неразплатени задължения. Обвинителите бяха сезирани от областния управител Румен Данев. Жалбата му първоначално бе адресирана до окръжна прокуратура, но оттам прехвърлиха топката на районните си колеги.

В жалбата си губернаторът посочваше пример с териториално звено на министерството на отбраната, на което било отказано да се издаде данъчна оценка за недвижими имоти. Haskovo.net припомня, че МО дължи 480 000 лева местни налози за имотите си в Хасково.

Проверката на прокуратурата обаче показала, че военните не са депозирали писмено искане за издаване на дънъчна оценка. Така никой конкретен служител от администрацията не може да носи отговорност.

Освен това кметът Георги Иванов е обяснил на разследващите, че съгласно приетата от ОбС Хасково Антикризисна програма общинската администрация няма да обслужва граждани и организации с неплатени местни налози. Програмата бе гласувана през март миналата година.

По казуса с отказа от административно обслужване на длъжници хасковските магистрати са се произнасяли няколко пъти. Веднъж се е произнасял и Окръжният съд, който отмени същия текст, но в друга наредба – за материалното стимулиране на служителите в администрацията. По-късно обаче градоначалникът отново предлага, а Общинският съвет отново гласува текста – този път в Антикризисната програма на общината.

Областният управител Румен Данев е уведомен писмено за отказа на прокуратурата. Пред Haskovo.net той каза, че ще се консултира с юристите на областната администрация и тогава ще реши дали да атакува прокурорското постановление.

Тодор Кръшков



Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини