От х:

Днес в x:

„Престо“, "Мемори" и "Егоист" под ножа на никотиновата полиция

В заведение за пушачи не трябва да има деца

Хасковската пицария Престо стана поредната жертва на никотиновата полиция, както наричат отдела в регионалната здравна инспекция, борещ се с тютюнопушенето на обществени местта. Тази сутрин заведението е било проверено и одрусано с акт за неизпълнено предписание.

„Проверихме ги на 14-ти януари и им дадохме предписание. 20 дни по-късно няма никакъв напредък“, коментира д-р Иванс Александров от Регионалната здравна инспекция /РЗИ/. Днес инспекторите констатирали, че в заведението се пуши на поразия. Салонният управител се оправдал, че обекта е с до 50 квадрата търговска площ и не подлежи на задължително разделян, а само на избор дали да са за пушачи или за непушачи. От бившото ХЕИ се усъмнили в квадратурата, но не тръгнали да мерят. Наложили акта с презумцията, че дори и заведението да е в лимита търговска площ, не са залепени стикери на вратите и стените, с които категорично да е казано че тук се пуши. Съответно клиентът, да може веднага да направи своя избор.

От табелите зависят много неща. Ако заведението е за пушачи, в него нямат право да влизат лица под 18 годишна възраст. Ако в заведение, изрично указано за непушачи, някой запали цигара, глобата е за клиента, не за собственика. Затова предварителното известяване е наложително. Ресторантите които са по-големи, трябва да се преградят задължително или да станат изцяло за непушачи, припомни д-р Алексадров.

Глобата на Престо вероятно ще е минималната за юридически лица-1000 лв. Пред Haskovo.net собственикът Николай Траилов заяви че няма да я обжалва и разпореди незабавно да започне поставянето на стикерите. Със задачата се зае лично салонният управител Андрей Андреев.

По късно през деня инспекторите съобщиха, че има нови жертви на "хайката". Глобени са питейното заведение "Мемори"/бившият Версай/ и бар "Егоист". В първия случай санкцията е за непреграденият първи от втори етаж, както и за липса на информационни табели. Само по втората точка е ударен "Егоист", след като заведението се е самоопределило за пушачи. На всички санкционирани собственици първо са връчени предписания, уточниха проверяващите.

Г.Христов

Заведението може да избира, но трябва да уведоми предварително клиентите си
Салонният управител Андрей Андреев започна да лепи стикерите
РИОКОЗ връчи предписания на Николай Траилов още в първите дни на новата година
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини