От х:

Днес в x:

Ябълково спира скоростния влак, рушат им селото

Ябълковци застанаха срещу 40-тонните камиони

Над 100-на ябълковци блокираха днес похода на тежките камиони към строящата се до селото високоскоростна железопътна линия. Организирания от кмета Ванчо Иванов протест, бе срещу унищожаването на инфраструктурата на селото от 40-тонните самосвали. Те не пътували по утвърдения маршрут - през разклона за Каснаково и покрай кариерата, а идвали през пътя за Горски извор. Влизащата в маршрута им улица „Марица“ е с напълно унищожена пътна настилка. Както още 3-4 улици в селото и всички бордюри, изброи Ванчо Иванов.

Освен порочната практика да престане, ябълковци искат строителите на ЖП-магистралата, италианската фирма Асталди да си оправят разбитите улици. В проекта за строежа на линията е включено задължението за изграждането и поддържането на специално трасе до строителния обект. С други думи, строителите да си асфалтират и поддържат път до обекта. Тъй като това не е направено, камионите на фирмите подизпълнители си избират асфалтирания път през Горски извор и директно през Ябълково. Освен всичко друго, така се спестяват и около 5 км.

От Асталди нямаше представител, който да се срещне с протестиращите.

Глобяваме ги непрекъснато, коментираха присъстващите на протеста пътни полицаи. Реално обаче камионите нарушават само един пътен знак, който забранява по пътя да се се движат камиони по-тежки от 10 тона. Глобата за неспазване на пътен знак обаче е фиксирана - 30 лв. Това явно не спира строителите.

„Доста по-скъпо излиза на смениш спукана гума“ коментираха местните. Заобикалянето на камионите започнало преди около месец и половина именно защото по старото трасе няколко камиони спукали гуми.

Ябълковци ще блокират пътя за ЖП линията всеки ден до края на седмицата от 10 до 14 часа.

Г. Христов

Строежът на високоскоростната железница е спрян
Блокадата ще продължава всеки ден от 10 до 14 часа
Шофьорите се глобяват редовно, но това не ги спира
Кметът Ванчо Иванов
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини