От х:

Днес в x:

Е-80 блокиран за 7 часа, тютюнджии извървяха 30 км пеша

Лек сблъсък с полицията на финала на шествието

Международният път Е-80 бе отворен преди минути, съобщиха от пресцентъра на областната дирекция МВР в Хасково. От шестхилядното множество, което малко след 10 часа тръгна от Горски извор, бяха останали стотина протестиращи тютюнопроизводители, но заради тях движението не бе възстановено чак до 17 часа. Обиколният маршрут бе от Харманли през Симеоновград.

Внушителното шествие тръгна днес от Горски извор. Събралите се тютюнопрозводители протестираха срещу ниските изкупни цени, които ги обричат на глад. В държавния бюджет тази година не са предвидени никакви пари за субсидиране на бранша. Миналата година също не бяха планирани субсидии, но след протести правителството склони да отпусне 80 млн. лв. за премии за тютюнопроизводителите. Това стана след специално разрешение от ЕС.

Тютюнът е единственото препитание в обширни райони в кърджалийско, хасковско, свиленградско. Земеделците от години са предупреждавани, че държавното финансиране на сектора ще бъде прекратено. Тютюнопрозиводителите обаче твърдят, че почвата в техните райони, както и липсата на напояване не позволяват отглеждането на други култури.

Правителството обаче не може да се намеси в ценовата политика на фирмите, които изкупуват тютюн. Повечето от тях са мултинационални компании. Според някои анализатори няма никаква логика държавата чрез бюджета да спонсорира точно такива компании, доплащайки на производителите и гарантирайки ниска изкупна цена на тютюна.

Днес недоволството на земеделците ескалира и те на висок глас обвиниха депутати от ДПС в спекула и използване на тяхното нещастие. Според някои от протестиращите хасковският лидер на ДПС Мюмюн Искендер ги увещавал да прекратят протеста преди шествието да е стигнало Хасково. Още докато бяха в Горски извор пък мнозина недоволни освиркаха кмета на Джебел и лидер на ДПС Бахри Юмер. Той се бе качил в лъскав джип и продължително говореше по телефона. Малко остана насила да го измъкнат оттам.

Протестиращите отричаха да са били организирани от ДПС, въпреки че спонтанното събиране на такова внушително множество в димитровградското село е нереалистично. Но с напредването на шествието по пустия път за Хасково стана ясно, че или лидерите на ДПС не са успели да овладеят хората си, или пък самите протестиращи са ги отсвирили.

Накрая, когато протестът все пак бе спрян малко след детелината край Хасково, измръзналите тютюнджии вече говореха с нескрита омраза по адрес на лидерите си. „Толкова много хора могат да бъдат събрани на едно място единствено от глада“, каза един от протестиращите.

От началната точка на шествието до финалната разстоянието бе точно 31 км.

За какво се борят тютюнопроизводителите и какви чувства владееха хората на безпрецедентния протест, вижте в нашия видеорепортаж

Тодор Кръшков

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини