От х:

Днес в x:

И Добричкият съд отмени Синя зона

Административният съд в Добрич е отменил наредбата на тамошния общински съвет, с която се въвежда Синя зона в града. Делото е било образувано по жалба на Владимир Калчев.

Мотивите на магистратите са любопитни дотолкова, доколкото може да се направи аналогия с хасковската Синя зона, която също разбуни духовете в града през последните месеци.

На първо място добричките магистрати намират, че мотивите за въвеждане на Синя зона са необосновани и недостатъчни. А мотивите на ОбС в Добрич са подобни на тези на ОбС Хасково – натоварен трафик по централните градски артерии, задръствания, безразборно спиране и паркиране по тротоари, градинки и площади. Добричките магистрати обаче са категорични, че при приемането на процесната наредба не са били представени финансовите параметри за въвеждането на Синята зона. Накратко – колко ще струва, какви ще са разходите за заплати на персонала, другите режийни, както и какви са очакваните постъпления. Това според съда в Добрич, е задължително при приемането на подобен подзаконов нормативен акт.

На второ място съдът посочва, не няма открити доказателства за публикуването на проекта за наредба на официалния сайт на община Добрич. По закон това е задължително да стане 14 дни преди гласуването й.

По аналогия – проектът за хасковската Синя зона също не бе публикуван за обществено обсъждане на сайта на общината. Липсата на предварителна публикация според съдиите е основание за отмяна на наредбата.

Подобен аргумент посочиха и административните съдии в Перник преди няколко месеца, които също отмениха тамошната Синя зона.

Интересна е аргументацията на добричките съдии за общинските наредби по принцип. „Преди всичко актовете на публичните органи и в частност на органите на местното самоуправление следва да бъдат обезпечени с правна сигурност, изразяваща се в определяне на правата и задълженията по ясен начин, позволяващ да се предвидят правните последици при несъобразяване с тях и същевременно следва да осигуряват стабилност и трайност на уредбата на установения режим. Фактът, че в процеса на оспорване на Наредбата са постановени две заповеди на кмета на общината - №857 и №1140, като с втората е изменена първата, свидетелства за създадена правна несигурност и нестабилност при уреждане на посочените обществени отношения“.

Аналогията е любопитна, защото в Хасково също имаше две кметски заповеди, втората от които отменяше първата. Става дума за определената такса за демонтиране на наказателната скоба. С първата заповед бе определена сума от 18 лв. с ДДС, а с втората – 10 лв.

Разбира се, между двете наредби, с които се създава Синя зона в Хасково и Добрич, има и доста различия.

Между другото въпреки отмяната на наказателните скоби от ОбС, няма нито една подадена жалба в хасковския административен съд от ужилени шофьори. Или поне допреди седмица нямаше. Информацията бе от шефката на съда Теодора Точкова.

Междувременно пък хасковският кмет атакува в съда решението на ОбС, с което се отменяха наказателните скоби и така кашата стана пълна.

Тодор Кръшков

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини