От х:

Днес в x:

7 общини скочиха на Монолит заради боклука

Кметът на Свиленград инж. Георги Манолов

7 общини от региона, во главе със Свиленград, поискаха от държавата да бъде прекратен предсрочно договора с фирма Монолит, която е действащия оператор на депото за твърди битови отпадъци в Харманли. Целта е да бъдат намалена драстично цената за депониране на боклука, който до 2012 година е договорен на 24 лв за тон. Досега обаче в харманлийското депо отпадъци изхвърляше само местната община.

От следващата година в Харманли ще извозват своя боклук и общините Свиленград, Любимец, Тополовград, Маджарово, Стамболово и Симеоновград. Това стана наложително след като държавата затвори общинските им сметища.

Новосформираното сдружение вече е постигнало споразумение с Монолит да свали цената за депониране за 2011 година на 17 лв и 50 стотинки. Ако държавата обаче се съгласи на искането за предсрочно прекратяване на договора, разходите за отпадъците ще се свият още.

Общините имат дори идеята сами да стопанисват депото в Харманли. “Не виждам причина поради която настоящия договор да не бъде изпълнен до края на срока си. Има си юристи”, лаконично коментира Иван Стаматов собственик на сегашния оператор-фирма Монолит.

Още за войната за боклука, вижте в нашия видеорепортаж

7 общини ще изхвърлят боклука в Харманли
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини