От х:

Днес в x:

Французи проектираха катамаран, който да почиства океана от боклук

Френският мореплавател Ив Бурньон и екипът му проектираха катамаран, който ще събира пластмасовите боклуци от океана и ще ги превръща в гориво, съобщиха световните информационни агенции.

Ив Бурньон е професионален състезател по ветроходство. Той разказа, че през годините многократно се е сблъсквал с острови от боклуци, а напоследък това става все по-често. Това вдъхновява идеята му за катамарана "Манта".

Катамаранът "Манта" е дълъг 56 м. Задвижва се с комбинация от високотехнологични платна и мотори. Засега съществува само като чертежи, но екипът се надява скоро да бъде построен прототип, който да бъде пуснат на вода през 2024 г.

Идеята е във водата поточна линия да събира боклука, да го сортира, а след това да го подава в пещ. При стопяването на пластмасата ще се образува газ, който ще задвижва електрическа турбина. Тя ще осигурява енергия за системите на катамарана.
Електричеството, слънчевите клетки и вятърните турбини на палубата ще осигуряват 70 процента от енергията, необходима на катамарана.

С 400 такива катамарана могат да бъдат почистени една трета от пластмасовите отпадъци в океаните.

Източник: Dimitrovgrad.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини