От х:

Днес в x:

Хасковлии не са готови за новото изчисляване на такса смет, смята кметът Станислав Дечев

Изображение 1 от 4

     Години наред държавата се опитва да въведе нова формула за определяне на такса смет, която да зависи от количеството изхвърлен отпадък, а не от данъчната оценка на имота или „колкото повече цапаш, толкова повече плащаш“. Вариантите за изчисляване са три и всяка община решава кой да избере. Единият е на база брой ползватели на имота, вторият е на количество изхвърлен боклук, третият е на брой торби. Вече 10 години мярката непрекъснато се отлага. Сега обаче предстои да бъде въведена от 1 януари 2025 година.

    Според кмета на Хасково Станислав Дечев всички видове механизми крият различни рискове. "Пример за това е механизмът на контейнерите, които се отключват с чип, хвърля се отпадъка и върху чипа се записват данните за количеството отпадък, който е изхвърлил гражданинът и цената, която трябва да се заплати. Тука идва въпросът за това кой ще заплаща в случай, че има оставени до контейнера торби с боклук. Тези контейнери са и с определени големини, които не могат да бъдат проложени във вилните зони и малките населени места", допълва още Дечев.

    Очаква се новата формула да завиши таксата на голяма част от домакинствата за сметка на бизнеса, който в момента поема основната тежест на плащанията за събирането, извозването и третирането на сметта.

    Според Дечев населението не е готовo да тръгне по този нов път за изхвърляне на отпадъци и трябва да има буферен период от време, в който кметовете да намерят начини да обучат гражданите си за използването на новия механизъм.

    В момента бизнесът генерира около 30% от отпадъка, но за негова сметка са 70% от постъпленията от таксата. След въвеждането на новата формула се очаква съотношението да се преобърне, което да доведе до поевтиняване на таксата за бизнеса и поскъпване за гражданите.

    За 2023 години 880 000 л. в е било дофинансирането от местната администрация за изхвърлянето и рециклирането на цялата община. За периода е бил извозен и рециклиран 25 тона боклук. 

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Ст
      Станчо Тъпото
      11 -6
      20:00, 24 мар 2024
      Ще се окаже по умен от очакваното.
    • 2
      няма как да се приеме такса на килограм, защото много празни апартаменти, в които няма хора щат- нещат плащат, ясно е че с чипове също няма да стане, през тази година 2024, може да се пробва и да се претеглят отпадъците които генерира едно семейство, примерно вкъщи се хвърля една кофа 7 кг на два дни, това е 1,2 тона на година, и на тази база да се сметне колко са разходите за 1 тон и т.н., но във всички случай новата такса смет няма да е по-малка, сега мислят как да я увеличат, това е положението.
    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини