От х:

Днес в x:

Село остава половин месец без ток заради EVN

Баба Кана пред размразения си фризер

За половин месец димитровградското село Странско се връща във времената без електричество. Компания ще му правят димитровградското Здравец и съседните, но в старозагорска област, Бял извор и Димитриево. Всеки ден, от 13-ти до 28-ми септември, захранването ще бъде спирано от 8.30 до 16.30 часа.

„На практика ни пускат в отпуска. Държавните институции никаква не могат да я свършат защото графика на прекъсванията изцяло покрива работното време“ с тъжна ирония коментира кметът на Странско Фильо Стоев.

Неудобствата за съселяните му са далеч по-големи. След само ден без ток, всички хладилници са протекли. Масово се изхвърлят манджи и малотрайни колбаси. А тази седмица ще става още по-топло-до 30 градуса. След цял ден без електричество, фризерите не могат да замразят добре само вечерта и месото вече „отпуща“ разказа баба Кана докато кахърно гледаше пакетите мръвки и зеленчуци в дълбокозамразителя. Както в повечето села и хората в Странско разчитат на консервираното през лятото, за да се изхранят през зимата. Работа няма, а пенсиите са ниски, обясниха с неудобство хората.

Тези които въртят някакъв бизнес страдат още повече. Два дни вече бензиностанцията на входа на селото не е продала и литър гориво. Сега му било времето, защото селскостопанската техника зареждала ударно, обясни работещата там Станимира Илиева. В близкия хранителен магазин, собственичката Величка Грозева върти и кафе. Клиенти няма. Топлите хладилни витрини пък подготвят каймите и кренвиршите за боклука. Щетите ще бъдат за поне 5-600 лв на ден, което може и да не е много но в селата оборотите са малки, обясни собственичката.

В селото се канят да правят стачка срещу EVN. Кметът Фильо ще отива при кметът на Димитровград Стефан Димитров за да моли за помощ. Той говорил с хора на EVN, но те му казали че няма начин работата да се свърши за по-малко време.

От КЕЦ Димитровград ни обясниха, че 4-те села били в един лъч и не можели да бъдат спирани едно по едно. Трябвало да бъде подменен близо 7 км високоволтов въздушен електропровод. Фирмата подизпълнител сменяла изолации, конзоли с проводници и не можела да го направи по-бързо. През почивните дни нямало да се работи и хората щели да имат ток. В разпространените листовки из Странско не пишеше такова нещо. Там бе указано „всеки ден“

Правим голяма инвестиция за доброто на хората. Непрекъснато ни се оплакват че имат лош ток, обясниха неофициално от EVN. Официалн, енергото се оправда с многото работа която трябва да се свърши и обеща, че "ще направят всичко необходимо за да приключат преди края на посочения срок". Всичко било за благото на хората.

Повече за положението в което EVN постави село Странско вижте в нашия видеорепортаж

Г.Христов

От Странско се заканиха да протестират срещу ситуацията в която ги поставя ЕVN
Подменят се 6 700 метра 20-киловолтов електропровод
Кметът Фильо Стоев ще търси помощ от община Димитровград
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини