От х:

Днес в x:

Бригадирка срещна любовта в Димитровград

Мария Георгиева

Преди близо 60 години в строящият се тогава Димитровград млада жена среща любовта на живота си - командирът на един от бригадирските отряди. Това разказва днес някогашната бригадирка,сега  пенсионерката Мария Георгиева, която е участвала в изграждането на Димитровград в началото на 60-те години на миналия век. Както е известно градът е създаден с доброволния труд на млади хора, дошли от над 900 населени места в страната.

"Работехме с ентусиазъм, без да почиване, тук имаше само малка гара и работилници, всичко останало бе земеделски ниви и градини", спомня си днес Мария. Трудно й е да разказва без да се вълнува защото с Димитровград е свързан живота й завинаги. Тук създава семейство със Стойно Ангелов, тук се раждат и децата й. Мария пази много спомени и снимки от първите години от изграждането на Димитровград, както и от откриването на химическия комбинат. Най-много съжалява, че днес ги няма паметниците, символи на бригадирското движение. Повечето от тях са откраднати от парк "Пеньо пенев" през 90-те години и до днес не са възтановени.

Иначе възрастната жена харесва сегашния Димитровград и това, че вижда все повече млади хора. "Иска ми се Димитровград да съхрани името дадено му някога -град на младостта, допълва Мария Георгиева.

Снимка на бригадирския отряд на съпруга на Мария, Стойно Ангелов е мъжа най-отпред
Централната част на Димитровград е със запазена архитектура от времето на строителството на града

Dimitrovgrad.bgvesti.net

Източник: dimitrovgrad.bgvesti.net

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини