От х:

Днес в x:

Отпушват Ивайловград към Гърция

Българският президент Георги Първанов и гръцкият Карлос Папуляс ще открият на 9 септември граничния пункт Ивайловград – Кипринос. Това дълго очаквано от жителите на Ивайловградско събитие ще е и своеобразно отбелязване на 130-годишнината от установяването на дипломатически отношения между Гърция и България.

В тържеството за откриването ще участват българският митрополит Николай Пловдивски и гръцкият Дамаскин от Димотика, очакват се министри, депутати, областни управители и кметове. Церемонията ще се проведе на гръцка територия. Митрополитите ще благословят новата врата между съседните държави.

След това двамата президенти ще обсъдят междудържавни въпроси на среща в Ивайловград. По вече установена традиция българи и гърци ще се веселят на площада с програма на местни състави.

За съжаление, пътят от границата до Кипринос, чието строителство започна напролет, все още не е завършен. Това ще стане в края на годината.

Граничният пункт обаче е напълно готов. Поставени са павилионите за граничните служители, направено е електрозахранването, кабелите за телефони и интернет, водоснабдяването и канализацията. Граничният контрол ще се извършва съвместно от български и гръцки служител.

Ивайловградчани се надяват откриването на пункта да ги извади от десетилетията изолация на региона. Много местни хора, които работят в Гърция, ще могат вечер да се прибират при семействата си, вместо със седмици да са откъснати от тях. Местните търговци, хотелиери и ресторантьори пък разчитат съседите да вдигнат чувствително оборота им. Гърците купуват всичко – от хранителни продукти през домакински потреби до уреди, селскостопанска техника, строителни материали, гориво.

Очакваме икономиката да се съживи, безработицата да намалее, казва кметът на Ивайловград Стефан Танев. Големи надежди възлагат на туризма. Планирана е среща на общинските съвети на Ивайловград и Кипринос, а вероятно и на областните съвети на Хасково и Александруполис, на която ще обсъдят перспективите за съвместно развитие. В Гърция отскоро работи модерен туристически център край Микри-Доксипара, където преди няколко години беше открит некропол от римската епоха, който историците свързват с вила „Армира” край Ивайловград. Очаква се през центъра да преминават около 30 хил. туристи годишно. От него ще тръгват туристически маршрути, които включват и обекти на българска територия.

През 2007-2008 г. имаше бум на търсенето на имоти в Ивайловградско, но инвеститорите чакат отварянето на границата, за да се активизират, коментира Танев.

Хотелиерите в Ивайловград обаче не чакат. През последните години заработиха няколко нови хотели. До 9 септември се очаква да отвори още един, а до края на годината и друг.

Отварянето на пункта улеснява връзките на Ивайловград и с България. През гръцко пътят до Свиленград е с 15 км по-кратък и много по-удобен. А оттам по магистралата бързо се стига до София. Особено важно за ивайловградчани е, че се улеснява пътуването до болницата в Свиленград, след като местната очевидно ще бъде закрита.

Тонка ГОГОВА

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини