От х:

Днес в x:

Режат МБАЛ Хасково със 130 хиляди на месец

Директорът на МБАЛ Хасково д-р Тодор Пандов

Министерството на здравеопазването отряза парите за МБАЛ Хасково със 130 хиляди лева за месец май. Това стана ясно на среща на ръководствата на болниците от региона със Здрдвната каса днес. На срещата трябваше да се обсъдят новите анекси към националния рамков договор, които да фиксират делегираните бюджети на лечебните заведения. Орязването на пари има за всички болници в региона, но в Хасковската е най-драстично-повече от 20 %.

„За месец май заработихме 781 хиляди лева въпреки многото почивни дни, всъщност само 15 работни. Те ни дават 650 хиляди” потресен коментира директорът на МБАЛ Хасково д-р Тодор Пандов. Той нямаше никаква идея как му е определен такъв бюджет, 650 хиляди, при условие че през последните месеци болницата заработва между 900 хиляди и милион. „Толкова ни трябват за да се разплащаме с доставчиците, да даваме заплати и според погасителния план, да погасяваме задълженията си които са около 7 млн лв. Този план бе одобрен от министър Борисова” коментира за haskovo.net д-р Пандов. Той бе категоричен че при бюджет 600-650 хиляди лева месечно, областната болница ще „потъва” с около 300 хиляди всеки месец. Освен средствата по клинични пътеки, МЗ реже и субсидията си. От 100 хиляди тя вече ще е 80 хиляди.

Колкото повече лекуваме, толкова повече задлъжняваме, констатира д-р Пандов

Хасковските лекарите са бесни защото им отказват пари за вече лекувани пациенти. На практика, колкото повече заработват в МБАЛ, с толкова повече се набутват. Парите за март например са получени само на 80 %. Заради морбилите тогава, в хасковското лечебно заведение заработиха 1 млн 49 хиляди лева по клинични пътеки. Над 200 хиляди от тях още не са платени. Нито стотинка от 920-те хиляди за април, все още не са преведени. Майските суми също не са изплатени, само се знае че са редуцирани със 130 хиляди лева.

Председателят на БЛС д-р Динчо Генев

Съкращение на средствата има и в общинските болници. Противно на очакванията, те са по-малко. „Режат ме с 9-10 % на месец”, коментира директорът на МБАЛ Харманли, д-р Динчо Генев. И той няма представа как министерството определя сумата на месечния делегиран бюджет. Ръководителите предполагат, че се прави механична съпоставка със заработеното през същия месец миналата година. Това обаче пропуска „малки” подробности като епидемия от морбили например или повишена заболеваемост от болести, чието лечение е по скъпо. И областните и общинските облници замислят срещи със своите национални асоциации за да решат какво да правят. Категорични бяха че с тия субсидии, всичко в местното здравеопазване отива към катастрофа.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини