От х:

Днес в x:

6 °C

Режат МБАЛ Хасково със 130 хиляди на месец

Директорът на МБАЛ Хасково д-р Тодор Пандов

Министерството на здравеопазването отряза парите за МБАЛ Хасково със 130 хиляди лева за месец май. Това стана ясно на среща на ръководствата на болниците от региона със Здрдвната каса днес. На срещата трябваше да се обсъдят новите анекси към националния рамков договор, които да фиксират делегираните бюджети на лечебните заведения. Орязването на пари има за всички болници в региона, но в Хасковската е най-драстично-повече от 20 %.

„За месец май заработихме 781 хиляди лева въпреки многото почивни дни, всъщност само 15 работни. Те ни дават 650 хиляди” потресен коментира директорът на МБАЛ Хасково д-р Тодор Пандов. Той нямаше никаква идея как му е определен такъв бюджет, 650 хиляди, при условие че през последните месеци болницата заработва между 900 хиляди и милион. „Толкова ни трябват за да се разплащаме с доставчиците, да даваме заплати и според погасителния план, да погасяваме задълженията си които са около 7 млн лв. Този план бе одобрен от министър Борисова” коментира за haskovo.net д-р Пандов. Той бе категоричен че при бюджет 600-650 хиляди лева месечно, областната болница ще „потъва” с около 300 хиляди всеки месец. Освен средствата по клинични пътеки, МЗ реже и субсидията си. От 100 хиляди тя вече ще е 80 хиляди.

Колкото повече лекуваме, толкова повече задлъжняваме, констатира д-р Пандов

Хасковските лекарите са бесни защото им отказват пари за вече лекувани пациенти. На практика, колкото повече заработват в МБАЛ, с толкова повече се набутват. Парите за март например са получени само на 80 %. Заради морбилите тогава, в хасковското лечебно заведение заработиха 1 млн 49 хиляди лева по клинични пътеки. Над 200 хиляди от тях още не са платени. Нито стотинка от 920-те хиляди за април, все още не са преведени. Майските суми също не са изплатени, само се знае че са редуцирани със 130 хиляди лева.

Председателят на БЛС д-р Динчо Генев

Съкращение на средствата има и в общинските болници. Противно на очакванията, те са по-малко. „Режат ме с 9-10 % на месец”, коментира директорът на МБАЛ Харманли, д-р Динчо Генев. И той няма представа как министерството определя сумата на месечния делегиран бюджет. Ръководителите предполагат, че се прави механична съпоставка със заработеното през същия месец миналата година. Това обаче пропуска „малки” подробности като епидемия от морбили например или повишена заболеваемост от болести, чието лечение е по скъпо. И областните и общинските облници замислят срещи със своите национални асоциации за да решат какво да правят. Категорични бяха че с тия субсидии, всичко в местното здравеопазване отива към катастрофа.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 05.12.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Укротете темпото, денят не е подходящ за инициативи и активност, от какъвто и да е характер. Усамотението ще ви се отрази обновяващо на психиката и мисленето. Не мислете за работа и пари, дори и да ви се струва, че е наложително. Ще поемете в тази посока, но не днес.
05 дек 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Имате прекалено много енергия за да прекарате деня в почивка. Заемате се с какво ли не, докато накрая не откриете онова, което наистина ви удовлетворява. В личен план ви очакват много приятни мигове с човека до вас. Помислете обаче преди да предприемате по-рисковани начинания днес. Моментът не е подходящ.
05 дек 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Телефонно обаждане може да обърка плановете ви. Използвайте свободното си време за необходими дейности в дома ви, но не ангажирайте околните непременно да ви помагат. Ако се окажете между две противоположни мнения, но не избързвайте да вземате страна. Изчакайте и ще спечелите.
05 дек 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Настроението ви днес е чудесно. Захващате се с много дела наведнъж, но учудващо за хората около вас, успявате да ги свършите по задоволителен начин. Ще се изненадатe от реакцията на свой близък човек за нещо, което възнамерявате да свършите в близо бъдеще. Дайте шанс на човек, с когото сте в незадоволителни отношения да покаже на какво е способен.
05 дек 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес сте особено привлекателни за околните и най - вече за представителите на противоположния пол. Не се поддавайте на чужди внушения, колкото и примамливи да изглеждат те. Получавате добри новини, които разплитат доста възможности.
05 дек 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Ще прекарате спокоен ден в домашна обстановка, което ще бъде много полезно за възстановяване на душевния ви баланс. Спокойно можете да се посветите на любими и разтоварващи занимания, като оставите работата настрана. Околните често ще се допитват до вас, а вие бихте могли да им бъдете много полезни с точните си съвети.
05 дек 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Съществува вероятност да останете разочаровани от някой или нещо. Залагате прекалено много на събитие, което няма да оправдае очакванията ви. Вслушайте се в съвета на свой близък, попадал в аналогична ситуация. Заемете се с нещо, което ви е приятно, и което ще отклони мислите ви от грижите, които мислите, че имате.
05 дек 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Създайте си приятни занимания, с които да се откъснете от мисли, свързани с работата, грижите и тревогите ви. Умението ви да решавате проблемите по по-нестандартен начин ще привлече на ваша страна човек, с който ще имате общо бъдеще. Ще срещнете подкрепа за своя идея, която разработвате от доста време.
05 дек 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Приемате като предизвикателство онова, с което се заемате днес. Стараете се да внесете спокойствие около себе си и наистина успявате. Важен за вас партньор е взел решение, което считате за неуместно, но навреме съумявате да го възпрете. Привлечени сте от идея, която е трудноосъществима, но не и невъзможна.
05 дек 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Въображението ви не познава граници, а и енергията ще ви е достатъчна за да осъществите идеите си. Ако успеете да съхраните ентусиазма си, ще стигнете до добри резултати. Сияйното ви излъчване ще ви подари нови приятели и ще ви превърне в желани партньори. Към вас се насочват повече от добри сили.
05 дек 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви се отдава да намирате по-лесно това, което търсите. Дали спокойствие или нови занимания, към всичко ще се отнесете сериозно и с мисъл за близките си. Което не е никак малко, като се има предвид свободолюбивия ви дух и поведение. Не демонстрирайте с повод и без повод самочувствието си.
05 дек 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Здравето ви изисква щадящи грижи, пренебрегването на които може да доведе до усложнения. Отношението ви към конкретна задача изисква да бъде преразгледано, предвид настъпили промени и условия по изпълнението й. Ще реализирате идея, която добре се вписва в плановете на онези, които очакват това от вас.
05 дек 2020
Последни новини