От х:

Днес в x:

Таховците най-накрая заловени и глобени

Заловените мрежи се изгарят. Бракониерите само се глобяват, при това не винаги

Боляровската банда бракониери, известни като Таховците, бе най-накрая заловена на местопрестъплението и наградена с глоби. Тия дни станаха известни размерите на актовете - 1000 лв. Куриозно, но те не са за бракониерстване, какъвто е случаят, а за възпрепятстване на проверка.

На 9-ти април инспекторите на ИАРА по сигнал се отправят към язовир "Тракиец", където в 8.30 вечерта заварват микробус, паркиран до едно от удобните места за риболов. При опит за проверка собственикът на буса Тихомир отказва да го отключи. ИАРА вика полиция, която принуждава Тихомир и спътникът му Антон, известни още като Таховците, да отворят возилото. Там контролните органи откриват 4 чувала с натъпкана в тях 450 метра мрежа. Според инспектори целият бус миришел на риба, но такава не била открита. Предположението е, че уловът е бил спешно хвърлен обратно във водоема. Макар мрежите да са абсолютно забранени, в случая не може да се докаже тяхното използване, затова и не може да бъде отправено обвинение в бракониерстване. Преди два месеца 51-годишен ивайловградчанин бе заловен с лодка, пълна с мрежи, но без риба. В съда той обжалваше санкцията от 600 лв. с обяснението, че тръгнал на разходка със сина си из водоема. Мрежите си били просто складирани в лодката.

За Таховците глобата обаче ще бъде 1000 лв. за възпрепятстване на проверка на оторизирани органи. Освен това им са конфискувани мрежите, гумена лодка и електромотор, които също са били в буса.

Още близо 900 метра мрежи бяха заловени през последната седмица, информираха от хасковската Изпълнителна агенция за рибарство и аквакултури. 8 броя са били изкарани от яз. "Ивайловград", 2 броя от "Тракиец".

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини