От х:

Днес в x:

МВР към родители: Не давайте колата си на абитуриент

Движение в колона и подаване извън купето са основни предпоставки за злополуки по време на баловете

И тази година Районните управления “Полиция” в областта ще осигурят охрана на обществения ред, сигурност и безопасност на движението в районите на училищата, маршрутите на придвижване и около питейните и увеселителни заведения, в които ще се провеждат абитуриентски тържества. Взети са мерки за ограничаване използването на увеселителни пиротехнически изделия. Ще бъде осъществяван превантивен контрол за употреба на алкохол и неправоспособност; проверки на техническата изправност на автобусите, с които ще се провеждат екскурзии с абитуриенти и др. Въпреки мерките, които полицаи, педагози и родители вземат, всяка година се случва по-дребен или по-сериозен инцидент. Инцидентите обикновено се случват в края на официалните тържества, когато младежите се насочват към заведения или паркове, за да продължат вечерта с приятели и познати извън кръга на съучениците си.

От „Пътна полиция” припомнят практическите препоръки за предотвратяване на пътнотранспортни произшествия. Причините за тях са: • шофиране с превишена скорост и предприемане на опасни маневри; • отнемане на предимство или преминаване при червен сигнал на светофара; • неправилно превозване на пътници, показващи се от прозорците и люковете на автомобилите или седнали върху рамките на вратите; • возене на повече пътници от броя на местата за сядане в автомобилите; • управление от неправоспособни и употребили алкохол водачи; • подаване на неразрешени светлинни и звукови сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението и главно към пешеходците; • посещения на заведения с коли, управлявани от употребили алкохол и неправоспособни лица - след края на баловете в нощните и ранните сутрешни часове в деня на тържеството и следващите дни.

Непременно осигурете трезвен шофьор, който да ви вози по празничните маршрути, както и резервен - който да замести титуляра, ако той се изкуши и се почерпи с алкохол. Не се съгласявайте след бала да ви вози шофьор, който е пил или е неправоспособен. •

Ако Вие шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре не се движете в колона с другите коли с ваши съученици и не се поддавайте на провокациите за състезаване с останалите и за демонстриране на неуважение към правилата.

И няколко препоръки към родителите:В тези празнични дни най-добре не предоставяйте управлението на личния автомобил на своите пораснали деца - абитуриенти. Дори да са правоспособни, в този период те са в особено емоционално състояние и могат да допуснат грешки. Предвидете, че те могат да вземат автомобила и без ваше знание и съгласие. Затова при тръгване на абитуриента от дома, проверете дали ключовете на автомобила - основни и резервни, са налице.

Непременно предупредете водачите на автомобила с абитуриента и на другите съпровождащи го коли за засиления контрол и за заснемането с видеокамери от полицията на опасните нарушения. Впоследствие те ще бъдат строго санкционирани. Ако все пак предоставите на Вашия абитуриент семейния автомобил за дните след бала, поговорете с него насаме за опасностите и доброжелателно го предупредете: да не си позволява алкохол, да не кара рисково, да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания и др. Настоявайте вашите абитуриенти да не изключват мобилните си телефони и поддържайте периодично връзка с тях. При необходимост да предотвратите рискови пътувания, скандали или нарушения на обществения ред, не се колебайте да потърсите помощ от полицията – на тел.112 или 166.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини