От х:

Днес в x:

Съдят днес астролога Лещански за земетресение

Емил Лещански

Астрологът Емил Лещански, който предсказа разрушително земетресение в Хасково през април миналата година, днес застава пред районния съд. Обвинението срещу него е за „подаване на неверни повиквания за бедствия, аварии и злополуки”.

В своята астрологична прогноза за 2009 година във в. „Стандарт” Лещански предсказа разрушителен трус с много жертви в Хасково на 19 април. По-късно в интервю за Haskovo.net той уточни дори часовете, в които ще се люлее земята – в 4, 8 и 12 часа. Думите му предизвикаха истинска паника сред населението, въпреки уверенията на учени-сеизмолози, че е невъзможно да се предвиди земетресение.

Броени часове след като нищо не се случи в „нощта на страха”, прокуратурата в Хасково се сезира и назначи проверка срещу астролога, която приключи с обвинителен акт.

Новината за наказателното преследване срещу Лещански пък предизвика язвителни коментари в юридическите среди. Според известният адвокат и правозащитник Михаил Екимджиев е възмутително държавата да съди един астролог за прогноза. По същата логика би следвало да се подведат под наказателна отговорност авторите на икономически, на синоптични, дори на прогнози за валутния курс, смята известният юрист.

За днес е насрочено първото съдебно заседание по делото срещу Емил Лещански.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини