От х:

Днес в x:

Je t"aime и други сценки на езика на любовта, от ГПЧЕ

Жизнерадосетен и лежерен, типично във франкофонски дух бе концертът на френските паралелки от ГПЧЕ. Тържеството бе част от традиционно провеждащите се Франкофонски празници.

Водещите Момчил и Марина се справиха с лекота със задачата си да предстявят изпълненията на френски и български, а в програмата звучната френска реч се лееше в песни и забавни сценки. Победителите от състезанията и турнирите получиха своите награди.  Виктория и Петя бяха истински подарък за публиката с изпълненията на песни на Селин Дийон и Лара Фабиан.

На езика на любовта бе и краткият етюд по стихове на Жак Превер, който изиграха ученици от 10 и 11Ж клас. Луиза показа как да направим френски портрет на птичка. Във френския урок по рисуване птичката разбира се е свободна и пее. И Шарл Перо се появи в осъвременена версия на една от най-популярните приказки, дошли от Франция – „Червената шапчица”

Франкофонската седмица на ГПЧЕ в Хасково завърши с любимата песен за петанката. Думи на благодарност бяха отправени към дългогодишните приятели от Карпантра, с които гимназията разменя гостувания. И макар френските паралелки да са изчезващ вид, те представиха ясно и силно ценностите на франкофонията.

Международната организация на франкофоните чества 40-годишнина през 2010 г. Днес френският е втория работен език на ЕС и първи език в европейското право, език на трите главни града на европейските институции. Франкофонската седмица завършва в понеделник с Предизвикателство по четене в Бургас, където отбор от ГПЧЕ ще премери сили с други франкофони.

HaskovoNET

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини