От х:

Днес в x:

Последните „мускетари“ почерпиха на раздяла

Френскоезичните черпят с домашно приготвени ястия

Последният випуск френско говорящи на хасковската езикова гимназия днес спретнаха вкусна трапеза с традиционни френски ястия по случай започналата франкофонска седмица. Тази година приключва последната паралелка с френски, езикът остава в училището като втори чужд. На негово място от 4 години се утвърди испанския. 

6 паралелки изучаващи френски организираха традиционните мероприятия за да отбележат франкофонската седмица. Освен кулинарната изложба има организиран и турнир по петанка. Това е чисто френски спорт, в който едни хора без работа мятат големи „скамбалови“ * по едни по-малки на земята, обобщи накратко свидетел на събитието, провеждащо се в близкия парк. Някои считат това за забавно. 

По-забавна, поне според останалите ученици на Езиковата, бе вкусната трапеза подредена със стил от чаровни франкофонки. Девойчетата много се бяха старали в кухните си и резултатите надминаха очакванията. Ястията бяха опитани от всеки минал по коридорите на третия етаж и неизменната оценка бе палец нагоре. Най-добра в кухнята бе Христина Димитрова, която направи сладкиш с шоколад. Втора, също със сладкиши бе 10-класничката Кристина, а съученикът и от 10 Г клас Георги защити мъжката чест в кухнята. Известно е че най-добрите готвачи в изтънчената френска кухня са мъже. 

Кулминацията за франкофоните в Хасково обаче ще бъде през октомври. Тогава се навършват 20 години от присъединяване на България към франкофонската общност, съобщи преподавателката Петя Точева. Тази общност включва 55 държави и принадлежността на България към нея е голяма чест. 

Мартенските прояви на франкофоните продължават с френско кино и шансони.

*скамбалови-популярна доскоро детска игра със стъклени и керамични топчета.

Г.Христов

Жури дегустираше и оценяваше
Съвещанието определи победители
Христина от 12 клас/в средата/ е №1
После дойде ред на всеобщото опитване
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини