От х:

Днес в x:

700 седмокласници отсвириха ГПЧЕ и ПМГ

Всеки 3-ти седмокласник се отказма от ГПЧЕ и ПМГ

Само 1090 седмокласници, от започнали 1814 днешния изпит по математика, са останали за втория модул, който се явява и вход за профилираните гимназии с прием след 7-ми клас. На практика, повече от 700 деца са отписали шансовете си за елитните гимназии и са се задоволили оценката да им бъде само текуща за срока, какъвто е регламента на първия модул-тест.

На книга, седмокласниците могат да разчитат на прием и само с резултатите от теста. Вторият модул обаче дава 1/3-та от крайната оценка и с евентуална 4-ка/при перфектна първа част/, кандидатът може да види Езикова или ПМГ през крив макарон.

Въпреки че броят на свободните места и на кандидат-гимназистите е много близък, мнозинството от издържалите изпита ще запишат езиковите и математически гимназии и конкуренцията там ще бъде убийствена. Миналата година в хасковските ГПЧЕ и ПМГ се искаха поне много добри оценки/4.50/ и по двата изпита, за попадане в класиранията. Имаше паралелки съставени само от ученици с над 5.50 от изпитите.

Иначе демографският срив в региона гарантира че за всеки седмокласник ще има място в гимназия. 1150 са броя на свободните местта, а общо 1814 души са се явили на двата задължителни изпита по математика и български. Тоест всяка оценка различна от двойка -влиза. За тези които все пак не успеят да се преборят тази година, има училища с прием по документи след 8-ми клас.

Г.Христов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини