От х:

Днес в x:

ДАА погна хасковските таксита за тарифите

ДАА устрои засади за хасковските таксита

Масирани проверки на хасковските таксиметрови автомобили стартира днес хасковската държавна автоинспекция. Тя е част от националната акция за проверка на тарифите на превозвачите. Следи се дали не се кара над пределните тавани на таксиметровите услуги, които всяка община определя сама за себе си. В Хасково максимално разрешената тарифа е 1.35 лв на километър.

Проверката показа, че хасковските таксита са доста под този лимит. Тарифите в областният град са 67-71 стотинки на километър, нощната с 10-12 стотинки повече. Престоят, в зависимост от фирмите, е между 12 и 15 ст на минута.

Провокирани от проверката, пасажерите в спряното от ДАА такси, започнаха трескаво да изчисляват. И изкараха че таксито ги води на пределните лев и 35 стотинки. В аритметиката на клиента се събираха първоначалната такса от 66 стотинки плюс тарифата за километър-69-точно 1.35. Сумата обаче се надхвърля при нощна тарифа, която е 79 ст. Скандалът назря.

Първоначалната такса обаче не влиза в пределния таван който отчита само пробега за километър-в случая 69 / 79 стотинки, уточниха контрольорите. Първоначалната такса си е една и съща и за 1 и за 5 изминати километри. Към цената на пробега обаче се добавя престоя. Дори и с тези 12 или 15 стотинки, хасковските таксита са далеч под максимума.

За сравнение в Димитровград тавана на такситата е левче, а в Кърджали до 85 стотинки на километър.

Г.Христов

Всички спрени таксита обаче караха по норматив
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини