От х:

Днес в x:

Хасково форсира е-правителството

Изграждането на добра инфраструктура, за да може интернет да стигне до всички хора, е важно условие електронното правителство да работи ефективно. Това заявиха на работна среща интернет доставчици от Хасково пред заместник министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов.Според фирмите трябва да бъде изградена мрежа и до най-отдалечените селища, за да може единната база данни да бъде достъпна за всички граждани.

В седем общини в областта се работи със системата за електронно обслужване. От ноември 2008 година са обработени 552 преписки за отчуждаване на имоти за автомагистрала "Марица" и жп линията Пловдив - Свиленград, каза на форума зам.областният управител Николай Нанев. Само 10 % от тях са подадени по пощата. Останалите са предоставени лично от гражданите, като на повече от половината от тях се е наложило да посетят службата повторно. Ако бъде въведена информационна система, излишното губене на време ще бъдат спестено на хората, каза още Нанев.

Основната амбиция на електронното правителство е да подобри работата и качеството на услугите, предоставяни от различните администрации. Концепцията за обслужването по електронен път предвижда данни, въведени веднъж в дадена служба, да не могат да бъдат изисквани повторно. Предвижда се създаване на център, който ще оказва методическа помощ при сигнал за инцидент в някое ведомство. Ще заработи и съвет по мрежова сигурност и съвет по стандартите.

Домакин на форума бе Областна администрация. На работната среща присъстваха депутатите Иван Петров и Делян Добрев и зам.областните управители на Пловдив, Велико Търново, Ямбол, Стара Загора и Смолян.

Христина Котларска

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини